Pesma nastala u Madridu, između električnog ventilatora i umiruće biljke, singl pevača Fontaines D.C. 1Foto: Eimear Lynch

Pevač dablinskog benda Fontaines D.C – grupe koja je za samo nekoliko godina stekla nebrojano mnogo fanova i svetsku slavu, Grian Chatten, objavio je debitantski solo singl, ‘The Score’, koji se sada emituje preko Partisan Records-a.

Video za singl je režirao Džordž Džeson.

„’The Score’ je težak zadah požude. Napisao sam ga u Madridu između električnog ventilatora i umiruće biljke i nameravam da ga tamo zadržim. Inspirisan je šećerom i zalaskom sunca,” kazao je Chatten povodom pesme.

Singl je nastajao u retkim trenucima predaha od učestalih, žestokih turneja. Ti momenti pružili su pevaču priliku da radi na nečemu veoma značajnom po njega samog, što nosi drugačiji stvaralački sentiment od onoga što, veoma uspešno, radi u bendu.

„Prebacujući svoj kreativni proces sa zajedničkog poduhvata na isključivo introspektivan, Irac je spretnost dodira njegove poezije uvezao u oštar fokus i obnovljenu rezonancu, radeći na pesmi The Score. Pesma je kontemplativan i intiman utisak solo umetnika“, ukazano je povodom singla.

Inače, bend Fontaines D.C, debituje već 12 meseci u Velikoj Britaniji i Irskoj, zauzimajući prvo mesto sa trećim albumom, koga hvale brojni muzički kritičari. Nominovani su za nagradu Ivor Novello, a pomenuti album Skinti Fia odneo je kući BRIT nagradu za međunarodnu grupu godine. Njihov album A Hero’s Death iz 2020., nominovan je za najbolji rok album na Gremiju 2021. a njihov debi Dogrel iz 2019., nominovan je i za Mercuri Music Prize i Ireland’s Choice Music Prize.

Iako su relativno novija muzička pojava na sceni, njihov zvuk i upečatljiva, duboka poezija svrstala je bend među svetske miljenike, a u našem regionu, pre par godina, nastupali su na hrvatskom INmusic festivalu, gde su prema tvrdnjama posetilaca, oduševili publiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari