Edi i Ivan Bon nisu pogrešili kada su krajem 90-ih godina prošlog veka odlučili da među prvima u Srbiji osnuju bend MistakeMistake koji će praviti elektronsku muziku. Iz greške je nastao jedino naziv benda (Mistake eng. – greška).

Pevač grupe Can, Damo Suzuki, pošto je nakon što je pogrešno otpevao deo teksta nastavio da peva: „Mistake, mistake, mistake…“ kao da je sastavni deo pesme za Ivana i Edija od tada nije bilo dileme. MistakeMistake su kasnije ušli među retke sastave sa ovih prostora čiji se spot vrteo na, kako kažu, „pravom MTV-ju“, odnosno pre nego što je ovde stigla regionalna varijanta najpoznatije svetske muzičke televizije.

Da li je bilo teže objaviti prvi album ili treći koji tek pripremate?

– Pored studijskog albuma planiramo još nekoliko izdanja ove godine. Prvo koje sledi je singl sa remiksima za “Out There” sa King Ali Babom, za 40/40 Production na Jamajci. Zatim slede singl sa remiksima za “Leave in summer” i još jedan album sa Vukašinom Markovićem. Sve ovo bi trebalo bi da izađe na Bonbass/Indietronic Records. Što se produkcije tiče početak je teži, međutim „hajp“ na početku je znatno veći, pa samim tim i motivacija – priča za Danas Edi Bon.

Od osnivanja grupe do danas promenilo se dosta članova. Ko danas pored vas i Ivana čini MistakeMistake?

– Mi smo osnovali MistakeMistake 1997. godine , a koncept je još tada preuzet od bendova poput Bassement Jax i Massive Attac, gde su oni kao kompozitori i producenti pozivali razne pevače. Kroz projekat je prošlo mnogo saradnika, a najduža i najbitnija saradnja je još od 2000. godine sa Elenom Lange, koja je zaslužna za najpoznatije hitove kao što su: “Move On”, “Don’t be so bad”, “Leave In Summer”… Pored nje kroz sastav su prošli MC Milovan, Zoe, Constructa, Šobaja, Bojana Vunturišević… Trenutnu ekipu, pored nas dvojice i Elene, čine: Miss Jamayah, Vukašin Marković, Zoran Simić, Aleksandra Krstić, Maja Madrugada, WackWacko, VJ Aga, Robert Urban i King Ali Baba.

Da li je to što ste bend napravili sa bratom prednost ili mana jer nije retkost da između braća ponekad ume da bude i tenzija?

– Muzika je jedna od stvari u kojoj se nas dvojica u potpunosti slažemo, pa je to jedan od glavnih razloga zašto ovaj sastav postoji. Ivan je kompozitor svih numera, dok sam ja producent, te se nas dvojica odlično dopunjujemo.

Kao neko ko spada među pionire elektronske muzike u Srbiji, kako ocenjujete današnju scenu u Srbiji?

– Već više od deset godina unazad postoji tendencija za okupljanjem domaće elektronske scene. U to vreme, pored nas, aktivni elektronski projekti su bili Noise Destruction, Supernaut, Just, Intruderi, Wolfgang S., MKDSL, DJ Flip, Chiq Toxiq, Caligari, Well-Jam, Belgrade Yard Sounsystem, Modern Quartet, itd… Postojalo je više pokušaja da se formira neki oblik elektronske scene ovde. Prvi takav pokušaj je bio 1999. kada je Voja Nešić iz HMK napravio kompilacijski CD “Belgrade in clubbing we trust”, što je ujedno i prvo izdanje na kome se našla jedna naša pesma. Zatim su sledila izdanja B92 ”Coffee shop”, a nedavno i nulto izdanje Indietronic Records, gde su se pored nekih od prethodno pomenutih okupili čak i novi mladi autori poput projekata: Evidence, Good Gays, Shaz, Casper, Proggy & Bass, Tron… Što se tiče trenutnog stanja, scenu su osvežili još i Gramofondzie, Sevdah Baby, Izdrži ribice, Inje, Elektro laste, Uzorak, Luka Toyboy … 

U spotovima MistakeMistake dominiraju animacije. Ko je uradio te animacije i odakle ideja za takav način predstavljanja grupe?

– Većinu animacija uradio je Igor Ćorić. On je praktično deo ekipe i veoma je zaslužan za uspeh ovog projekta. Trenutno aktuelni spot za numeru “Out There”, sa King Ali Babom, napravio je Nikola Vulović, koji je poznatiji po spotu Intrudera „Sensation“ iz 2006. godine.

Utisak je da vaša muzika može odlično da prođe u instranstvu. Šta se do sada uradili na tom planu?

– Prvo, mi smo jedan od retkih sastava sa ovih prostora kome se pesma vrtela na pravom MTV-ju, što smo mi doživeli sa numerom “Move On”. Prvo izdanje je upravo bilo za ovu pesmu na 12. vinilu za Masterplan Rec. iz Austrije, kao i naredni EP. Pored mnogobrojnih koncerata po eks-Ju nastupali smo i po Nemačkoj I Austriji, dok su trenutno u planu nastupi na Jamajci, Portugaliji, Švajcarskoj i Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari