Koncertom naše čuvene džez pevačice Lene Kovačević i njenog benda počeće večeras u Kulturnom centru Novog Sada (Klub „Tribina mladih“, 20 sati) niz programa kojima će se najavljivati Novosadski džez festival. Glavni festivalski program će biti od srede, 16. do subote, 19. novembra u Srpskom narodnom pozorištu. Svečano otvaranje je u 20 sati, a prvi će nastupiti Vladimir Kostadinović New York Quartet, zatim gitarista Torsten Guds sa bendom, a za kraj prve večeri su najavljeni „The heath brothers“ sa tenor i sopran saksofonistom Džimijem Hitom.

Drugo veče festivala će, između ostalih, nastupiti i naš čuveni džez trubač Duško Gojković koji ove godine obeležava 80 godina života i 60 godina rada i koji je svojim sjajnim nastupima obeležio novosadske džez festivale u proteklih trideset godina. Sa Evropskim džez ansamblom će nastupiti i flautista Jirži Stiven koga novosadska publika pamti po sjajnom nastupu na Danima džeza u Novom Sadu. Na festivalu će još nastupiti i Ron Karter sa „Golden striker trio“, zatim „Gisle Torvik trio“, a festival će u subotu svirkom zatvoriti pijanista Gonzalo Rubalkaba.

– Svako veče će u ponoć počinjati džem sešni u bivšem klubu „Trema“ u Srpskom narodnom pozorištu. Ono što je značajno je da Kulturni centar ove godine organizuje tri radionice: Ferenc i Magnus Mehl kvartet, Jelena Jovović Revišin će držati vokalnu radionicu, a gitarista Torstgen Guds će, takođe, raditi sa mladima. U Novom Sadu imamo mnogo mladih koji sviraju džez i Festival predstavlja divnu priliku da oni zasviraju sa sjajnim svetskim muzičarima iako Kulturni centar za njih i preko cele godine organizuje radionice tako da se jedna ekipa od osam mladih muzičara nedavno vratila iz Dortmunda – istakla je za list Danas Vesna Kaćanski, urednica muzičkog programa u Kulturnom centru.

Programi u susret Festivalu nastavljaju se već sutra nastupom NS Big banda, kao i u petak kada će u klubu „Tribina mladih“ nastupiti Igor Molnar i „City rainwalker“, a pred sam glavni program će nastupati trio gitariste Vojislava Brkovića sa gostom na udaraljkama Urošem Šećerovim.

Publika će moći da pogleda i dve izložbe: u klubu „Tribina mladih“ sutra će biti otvorena izložba džez plakata studenata visoke tehničke škole iz Novog Sada, a u ponedeljak, 14. novembra će u galeriji „Nova“ u Srpskom narodnom pozorištu biti otvorena izložba „Pakovanje muzike“ poznatog strip crtača Zorana Janjetova. Vizuelni identitet ovogodišnjeg Novosadskog džez festivala uradio je Kalman Moldvai, mladi novosadski dizajner.

 

Ulaznice od danas u prodaji

Svi programi koji se organizuju u susret Novosadskom džez festivalu i održavaju se u Kulturnom centru Novog Sada su besplatni, kao i svi prateći programi. Ulaznice za glavni program su od danas u prodaji na blagajni Srpskog narodnog pozorišta koja radi od 10 do 21 sat. Cena pojedinačnih ulaznica je 700 dinara, a cena kompleta za sve četiri večeri je 2.300 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari