– Američko udruženje kompozitora, autora i izdavača (ASCAP) dodelilo je 27. po redu Pop muzičke nagrade.

Lukaš „Dr. Luk“ Gotvald i Džejson Mraz su trijumfovali za najbolje tekstopisce – Gotvald je, tako, imao pet hitova 2009. godine (među kojima i „Hot N Cold“ Keti Peri, „Party in the USA“ Majli Sajrus i „Right Round“ Flo Ride), dok je Mrazova numera „I’m Yours“ rekorder po broju nedelja na Bilbord Hot 100 listi singlova (76 nedelja) gde se i dalje nalazi.

Izdavačka kuća godine je EMI sa 15 nagrađenih numera, Pati Smit je dobila „Founders“ nagradu uz priznanje da je reč o rok ikoni čiji kreativni genij i rokenrol duh nastavljaju da inspirišu generacije koje dolaze. Raniji dobitnici ovog priznanja su, između ostalih, Bob Dilan, Bili Džoel, Eni Lenoks, Tom Vejts, Stivi Vonder i Džoni Mičel.

The Killers su dobili „Vanguard“ nagradu koja se daje za žanrove koji su pomogli u oblikovanju budućnosti američke muzike. Raniji dobitnici su Beastie Boys, Modest Mouse, Nine Inch Nails i Džek Džonson. ASCAP je udruženje koje postoji od 1914. godine i sada predstavlja preko 380.000 kompozitora sa preko 8,5 miliona muzičkih dela pod kopirajtom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari