Koliko su zapravo albuma prodali Bitlsi i da li se popularnost može izmeriti tim brojem? 1Foto: Library of Congress / Public Domain / Wikimedia Commons

Bitlsi (The Beatles) glase za jedan od najslavnijih sastava svih vremena, a „Bitlmanija“ za najintenzivniju demonstraciju masovnog obožavanja od „Preslimanije“ i zato Far out magazine u tekstu „Koliko su albuma Bitlsi prodali?“, tu popularnost preračunava u broju prodatih primeraka izdanja čuvene britanske pop grupe.

Prema njihovim rečima, dok su Rolingstonsi (The Rolling Stones) bili zauzeti upijanjem i transmutacijom zvuka američkog roka i bluza, Bitlsi su stvorili jedinstvenu britansku formu popa, onu za čije kreiranje Džon Lenon, Pol Makartnij, Džordž Harison i Ringo Star uzimaju inspiraciju iz svega. Uspeh tog zvuka definisao je eru i učinio Bitlse veoma bogatim, jer je grupa prodala milione ploča širom sveta.

Malo koja grupa u istoriji muzike je postigla nivo uspeha i popularnosti koju su doživeli Bitlsi, zato Far out izračunava tačno koliko su albuma Bitlsi prodali tokom svoje vrtoglave karijere.

– Bitlsi su izdali 13 studijskih albuma, plus tri antologije, za manje od osam godina. Prodaja albuma procenjuje se na oko 177 miliona samo u SAD-u. Izvan SAD-a, Bitlsi su prodali više od 600 miliona albuma, a njihov najprodavaniji LP album iz 1968. godine prodat je u preko 24 miliona primeraka. Krajem 2015, „Crveni album“ je prodat u oko 1.360.000 primeraka širom sveta, dok je „Plavi“ prodat u oko 1.490.000 primeraka – navodi se u računici magazina.

Što se tiče singlova, počevši od „Love Me Do“ 1962. i zaključno sa „The Long And Vinding Road“, Bitlsi su širom sveta objavili 63 singla. Inače, „The Long And Vinding Road“ je bio na vrhu top lista dve nedelje, samo dva meseca nakon što je Pol Makartni najavio razdvajanje benda u aprilu 1970. godine.

– Do 2014. grupa je prodala oko 1,6 milijardi singlova samo u SAD, sa procenjenom svetskom prodajom na preko dve milijarde – navodi Far out magazine i objašnjava da je trenutno teško „proceniti“ prodaju jer se digitalni strimovi i preuzimanja dodaju tradicionalnoj prodaji singlova i albuma. No, povrh svega, iz ovog magazina zaključuju da su Bitlsi su i dalje popularniji nego ikad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari