Protest "Beograd protiv nasilja" je naša snaga i ljubav, kada se Beograd pokrene, cela Srbija prati: Frontmen benda Instant Karma o skupu "Zrenjanin protiv nasilja" 1Foto: Zoran Međo

Po ugledu na beogradske, protestni skup pod nazivom „Zrenjanin protiv nasilja“, biće održan danas, 31. maja, s početkom u 18 časova, u parku pored centralnog gradskog jezera, u naselju Mala Amerika.

U pitanju je treći protest koji se održava u ovom gradu, a tim povodom, razgovarali smo sa njegovim stanovnikom, rok muzičarom i frontmenom benda Instant Karma, Aleksandrom Sašom Jankovićem.

On kaže za Danas, da posle zrenjaninskog, planira da dođe i na beogradski skup, u subotu.

– Na proteste idem zato što mi je prekipelo. Jednostavno, dosta je više ove lobotomije. Nikada nam društvo nije bilo tako rastureno kao danas. Lekar bi reko – teško bolesno. Ubistvo dece u Beogradu i krvavi pir u Mladenovcu su bili samo okidač, jer ova priča traje jako, jako dugo. Ta priča koja dolazi iz skupštine, Informera, raznih Pink-Happy televizija pokreće lavinu mržnje i zla, a svi znamo ko stoji iza nje. Znamo koja je to politika, ko su ti ljudi, znamo koji su to mediji i vreme je da zaustavimo to ludilo jednom za svagda – kaže Saša upitan zašto ide na proteste, i dodaje :“Muka mi je više da gledam trećerazredne spodobe kako mi vređaju zdrav razum i kako mi govore da ja nisam dostojan Srbije, ali eto dok ja spavam do 12 sati, oni rade za mene 24 časa i nemaju problem sa tim. Pa, dokle više? Eto zato izlazim na proteste“.

On primećuje da su ovo sudbonosni dani za Srbiju.

– Beograd je slobodan grad, a ne Beograd na vodi. Ono što se videlo u Beogradu na protestima protiv nasilja to je prava snaga i ljubav. To je Beograd Dragana Nikolića, Milana Mladenovića, Duška Radovića… Ali to je i Beograd budućnosti. To je grad koji volim. Znaš, kada se Beograd pokrene, cela Srbija ga gleda i prati. Tako je uvek bilo. Tako će uvek i biti – ističe muzičar.

Povodom toga što su kulturni radnici najveći glasnogovornici ovog skupa on konstatuje da „umetnici uvek prvi ustanu, jer umetnost je sloboda“.

– Vidim glumce, pisce, muzičare i razne druge i to je dobro, jer moraš biti uz svoj narod, moraš osetiti bol ljudi, moraš se boriti protiv zla… Kada dođu dani odluka moraš biti na strani istine. Moraš biti čovek. Više od 30 godina sam ja na ulici. Postoji i to nešto buntovno u umetnicima – osećaj da kada vidim nepravdu, reagujem kao slobodan čovek. Mrzim kukavice – kaže muzičar.

Upitan za atmosferu na protestima u Zrenjaninu, on zapaža da grad više ne spava.

– Zrenjanin se probudio, grad koji je sistematski uništen od strane idiota – kaže on, ukazujući da je skoro sve što je valjalo u gradu na Begeju u poslednjih 20 godina otišlo.

– Zrenjanin je pretvoren u Ling Long palanku bez vode – primećuje Janković.

No, iako je u početku bio skeptičan, rekavši prijatelju da – ako se 200 njih pojavi na protestu, biće dobro. Međutim, prevario se. U Zrenjaninu se okupilo na desetine puta više ljudi.

– Iskreno to me je šokiralo. Neki novi klinci, neki novi svet za koji nisam znao ni da postoji… Kada vidiš tu šetnju u Zrenjaninu onda shvatiš koliko je ljudima dosta ovih bahatih na vlasti. Koliko im je dosta vređanja inteligencije, i koliko su zabrinuti za svoju budućnost i budućnost svoje dece. Da Zrenjanin se probudio iz dubokog zimskog sna. Kako se osećam – osećam da je ovo početak kraja jedne mučne priče, koja traje već deset godina – ističe Janković.

On dodaje da je sada vreme za promene i okončanje ludila, bolesti koja nas razara kao društvo, kako više nikada našim životima ne bi upravljali dupeuvlakači, probisveti i kukavice… Vreme je da se mladi i hrabri ljudi pitaju, smatra on, kako bi strah i poniženje nestali zauvek.

– Znaš, nije to lak posao. Dugo je Srbija trovana, dugo. Biće teška borba. Borba za opstanak. Borba za našu decu. Borba da vratimo sreću. Da vratimo osmeh na lice Srbije. A to su stvari za koje se vredi boriti. Zato, nije vreme za strah. Za kukavičluk. Probudi se. Izađi na ulicu. Pozovi prijatelje. Poljubi devojku. Ponesi kišobran. Vreme je -poziva muzičar Saša Janković na proteste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari