Ko je Nenad Hadži Maričić, glumac koji je na protestu "Srbija protiv nasilja" ispred RTS-a pročitao zahteve okupljenih građana 1Foto Marijana Janković

„Svojim dugogodišnjim ćutanjem dopustili smo da nam se politički život pretvori u kvazidemokratiju. Pre nego što smo digli glas dozvolili smo da se stvori čitava politička klasa, sačinjena od onih koji trideset godina ne znaju ništa osim da vladaju“, govorio je glumac Nenad Hadži Maričić pre pet godina, kada je bio među čelnim ljudima protesta „Jedan od pet miliona“.

Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu opet je među pobunjenicima – sada je jedan od vođa protesta „Srbija protiv nasilja“. U subotu, 27. maja, ispred zgrade Radio televizije Srbije (RTS), još jednom je pročitao zahteve okupljenih građana i pozvao ih na novo okupljanje 2. juna.

„Časnom čoveku je imperativ da se bori protiv laži. Sada ih je sve više, iz dana u dan. Aleksandar Vučić svojim ponašanjem ruši državu, jer za njega ne postoje zakoni. On je neprijatelj ovog naroda. Sejao je mržnju gde god je mogao poslednjih trideset godina. a plodovi njegove vladavine su strašni. Svi su shvatili da mora doći kraj. Svi. On je to trebalo da shvati malo ranije. Jer, sada s njim više nema dijaloga nakon izrečenih teških uvreda prema ljudima koji su stub ove države – profesorima, lekarima, učiteljima, umetnicima“, izjavio je Maričić.

Glumac za koga je pobuna izraz slobodnog čoveka i moralni stav, nije ćutao ni u jednom važnom trenutku za naše društvo – sa još stotinu javnih ličnosti podržao je zahtev teatrologa Mirjane Miočinović, supruge pokojonog pisca Danila Kiša, da SNS vlast u Subotici ne dodeljuje Kišu posthumno zvanje počasnog građanina tog grada, jer ona svojim delovanjem ne razume i ne prihvata umetničke i moralne kvalitete Kišovog književnog dela.

Maričić je 2018. bio među najglasnijima u zahtevu da tadašnji upravnik NP, dirigent Dejan Savić podnese ostavku, što je na kraju i učinio, ali je kao kadar SNS i prijatelj predsednika AV avanzovao, i posle toga došao na mesto njegovog „savetnika“ za kulturu.

„Verujem u čovekovi slobodu, i da umetnost isceljuje, čini svet boljim, i jedino takva se može zvati umetnošću. Ljubav je ono što moramo da zalivamo u sebi i oko sebe, i duboko verujem da je pozorište, upravo radi te ljubavi, uvek tu da opominje i leči naše greške i naše slabosti. Važno je razumeti trenutak, i kada je značajno, delotvorno je progovoriti javno i prekinuti tišinu“, govorio je popularni glumac.

Prošle godine u ovo vreme, povodom predstave „Rat i mir“ izjavio je:

„Jedini spas u političkom smislu vidim u jednom novom početku, koji neće imati nikakve veze sa idejama devedesetih. Ljudi koji su nahranili mržnjom generacije i generacije građana stare Jugoslavije ne mogu sejati ništa dobro na ovom prostoru, moramo to shvatiti“.

Nenad Hadži Maričić rođen je 1979. u Zagrebu, i kao mnogi iz njegove generacije prošao je iseljenja, ratove i strahove devedesetih godina – od detinjstva u Zagrebu, preko odlaska u Ivanjicu kraj Užica i konačno do Beograda, s rasutom familijom, kako je govorio, od Pirana u Sloveniji, do slavonskih sela i Šumadije.

„Nesumnjivo je izazov za svakoga sa naših prostora, ko se kao i ja rodio iz ljubavi mešovitog braka, da pronađe svoj nacionalni identitet. Dobrim i razumnim smernicama mojih roditelja kojima su ljubav i dobrota uvek bili najvažnije merilo i vrednost, nikada svoj identitet nisam formirao na osnovu pravila koja su nametali primitivni nagoni političkih i ratnih profitera“, govorio je Maričić.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića, od 2002. je član NP, a od 2013. predaje glumu na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

Publiku oduševljava u brojnim predstavama (poslednji uspesi, Nagrada NP za najbolje individualno premijerno umetničko ostvarenje u sezoni 2022/2023 za uloge doktora Ranka u „Nori“, Mijata Tamnavca u predstavi „Godine vrana“, i grofa Pjera Bezuhova u „Ratu i miru“), a važne uloge ostvario je i na scenama Ateljea 212 i „Boško Buha“.

U londonskom Glob teatru 2012. igrao je naslovnu ulogu u Šekspirovom „Henriju VI“, a 2018. u teatru Epidaurus u predstavi „Pluto“.

Iza Maričiča su i brojne televizijske i filmske uloge („Ilka“, „S.O.S. – Spasite naše duše“, „Sinovci“, „Vreme zla“, „Aleksandar od Jugoslavije“, „Vera“…, ), a kao pevač grupe “Supervajb” ima i muzičke fanove.

Oženjen je i ima dva sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari