Stiven Spilberg nije hteo da primi novac za snimanje ovog filma 1Foto : PETER FOLEY / UPI / Profimedia

Tokom svoje duge i uspešne rediteljske karijere, Stiven Spilberg je filmskom svetu dao nezaboravne hitove za koje je bio i jako dobro plaćen.

Međutim, postoji jedan film koji je slavni redatelj režirao i odbio primiti novac za svoj rad.

Iako je reč o jednom od njegovih najvećih postignuća svih vremena, reditelj je imao vrlo dobar razlog zašto nije hteo da primi novac, piše Index. hr.

Pogađate, reč je o filmu Šindlerova lista, priči o tome kako su stotine Jevreja spasena od istrebljenja u rukama nacista, nakon što ih je industrijalac Oskar Šindler zaposlio u svojim fabrikama.
Ogroman uspeh

Spilberg je 1993. režirao film koji se temelji na istorijskom romanu Šindlerova arka, a osim što je postigao ogroman uspeh na bioskopskim blagajnama, film je nagrađen s čak sedam Oskara, uključujući i onog za najbolju režiju.
Spilberg je uočio važnost snimanja ovog filma i godinama je pokušavao pridobiti druge reditelje poput Martina Scorsesea da ga snime, jer je osećao da nije spreman da se prihvati odgovornosti pričanja tako ključne priče.
Spilberg je na kraju ipak režirao film, a u intervjuu za Today iz 2004. objasnio je zašto nikada nije hteo da primi novac za svoj rad.

Krvavi novac

„Nisam uzeo niti jedan dolar za snimanje Šindlerove liste jer sam to smatrao krvavim novcem. Kada sam prvi put odlučio snimiti Šindlerovu listu, rekao sam: ‘Ako ovaj film donese ikakvu zaradu, ne može otići meni ili mojoj porodici mora otići u svet’.“

Upravo je to i učinio. Uzeo je novac koji je zaradio od režiranja filma i iskoristio ga za osnivanje Fondacije Shoah Univerziteta u Južnoj Karolini, koja čuva intervjue s preživelima i svedocima holokausta, navodi Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari