Od Indijane Džonsa do Šindlerove liste: Spilberg je završio novi film, a vreme je da se setimo šta je sve snimio 1Foto: Shutterstock

Od Harisona Forda zaključanog u frižideru do ET-ja koji beži sa Zemlje, na dosadašnja ostvarenja čuvenog američkog reditelja Stivena Spilberga, a uoči njegovog novog filma – poluautobiografske drame “Fabelmanovi” , podsetio je The Guardian, a prenose Vijesti.me.

Prenosimo vam bogat opus reditelja, koji iza sebe ima više od trideset ostvarenja.

33. Indijana Džons i kraljevstvo kristalne lobanje (2008)

Ne krivite Harisona Forda, koji je imao 65 godina kada je snimio ovu četvrtu avanturu u Indiji. Ostatak filma je u neredu: imamo Maje, kung-fu ubice, vanzemaljce, džinovske mrave i taj frižider, koji štiti junaka od atomske eksplozije u najrasprostranjenijoj sceni Spilbergove karijere.

32. Hook (1991)

Ovaj nastavak Petra Pana počeo je da živi kao mjuzikl prije nego što se Spilberg “izbezumio poslije prve nedjelje snimanja” i uklonio sve pesme. Šou melodije su možda odvratile pažnju od Robina Vilijamsa u njegovom najsaharnijem izdanju ili od Džulije Roberts kao zvončice koja se može udariti.

31. Ratni konj (2011)

Dečak i njegov konj su razdvojeni ratom u ovoj adaptaciji romana Majkla Morpurga. Emili Votson, Tom Hidlston i Benedikt Kamberbač igraju pravu periodsku dramu u pozadini CGI neba i sintetičkih emocija.

30. Uvek (1989)

Zasnovan na jednom od dva Spilbergova omiljena filma – “Tip po imenu Džo” i “Two on The Road” sa Odri Hepbern. No, ovaj ljubavni film uglavnom je naporan gledaocima jer Ričard Drajfus je mrtvi pilot koji vodi svoju ljubavnicu (Holi Hanter) do sreće.

29. Readi Plaier One (2018)

Futuristički VR zalogaj sa tromim herojem i bledim novim svetom. Snimljen je po istoimenom romanu. Budžet filma u kojem je glavna uloga povjerena Taju Šeridanu je iznosio 175 miliona dolara, a zarada od filma je 582 200 000 dolara.

28. “Veliki dobroćudni džin” (2016)

Kroz ovo ostvarenje Mark Rajlens koji igra džina i 11-godišnja Rubi Barnhil uspeli su da prikažu dirljiv odnos. Ova fantazija Roalda Dala po čijoj je knjizi snimljena, iako je snimljena tek 2016. godine, scenario se razrađivao još od ‘90-tih godina prošlog vijeka, a promenjen je veliki broj scenarista.

27. Terminal (2004)

Samosvesno neobična komedija u kojoj se istočnoevropski ljubitelj džeza (Tom Henks) nađe bez državljanstva, pa ga pošalju na terminal aerodroma JFK. Henksova romantična večera sa stjuardesom (Ketrin Zita-Džons) svakako je najbolja scena u ovom filmu.

26. Park iz doba Jure: Izgubljeni svijet (1997)

”Ako sam za petama, dobijam bolje ideje nego… da dođem da radim nastavak Parka iz doba Jure”, rekao je Spilberg za The Guardian prošle godine. ”Za mene je mnogo bolje da ne snimam nastavak tog filma”, dodao je tada on. Nakon što je objavljen, film je imao pomešane kritike, jer su neki pohvalili vizuelne efekte i akcione scene, ali su kritikovali scenario i razvoj likova. Zaradio je preko 618 miliona dolara širom svijeta, postajući drugi najuspešniji film 1997. godine.

25. Boja purpura (1985)

Ogoljeno žudeći za priznanjem Oskara, Spilberg je napravio svoj prvi pohod na “odrasli” materijal. Uloge je u adaptaciji romana dobitnika Pulicerove nagrade Alisa Vokera o borbama mlade Afroamerikanke u Džordžiji početkom 20. veka dodelio je tada neafirmisanim glumicama Vupi Goldberg i Opri Vinfri. Iako je kroz ovo ostvarenje ukazao na brojne propuste sistema, film miriše na neiskrenost.

24. Amistad (1997)

Postoji istinska žestina ustanka na početku ove stvarne drame o ropstvu iz 19. veka. Utemeljen na istinitoj priči, ovaj je film hronika neverovatnog putovanja grupe robova iz Afrike, koji preuzimaju kontrolu nad brodom svojih porobljivača u pokušaju da se vrate svojim domovima. Nakon toga, film se spušta u sudbinsku masivnost i pretežno bijelu perspektivu.

23. Minhen (2005)

Prateći osvetničku misiju Mosada da progoni Palestince odgovorne za ubistvo izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, Spilbergov triler je razdvojen dvosmislenošću i njegovom, poslovno neprikladnim, sopstvenim temperamentnom. Završna scena seksa je najgora, piše The Guardian.

22. Tintinove avanture: Tajna jednoroga (2011)

Tehnički zaslepljujuća, ali bez šarma, ova ekstravaganca za snimanje performansi sadrži složene, vratolomne akcione sekvence. Neverovatna potera motociklom i prikolicom je jasan vrhunac.

21. 1941 (1979)

Godinama je ova ratna komedija bila jedini film koji je citiran kao dokaz da reditelj imao “glinene noge”. Promašaji, eksplozije, ljudi koji sleću u sanduke sa jajima, psi obučeni u mornaričke uniforme, panoramski točak oslobođen sa svojih sidrišta da se kotrlja duž mola… nisu smetale da ovaj film danas dobije kultni status.

20. Carstvo sunca (1987)

Zasnovan na poluautobiografskom romanu JG Balarda o jedanaestogodišnjem britanskom dečaku (Kristijan Bejl) koji se odvaja od roditelja u Šangaju ranih 1940-ih. Mladi Bejl je već tada pokazivao talenat po kojem je sada poznat.

19. Indijana Džons i poslednji krstaški rat (1989)

Posle prologa nokautom koji objašnjava gde je mladi Indi (kojeg igra River Feniks) dobio svoj panama šešir, bič, ožiljak i ofidiofobiju, ovaj treći izlet se svodi na standardnu akciju nacista. Ponovo oživi kada se stariji Indi udruži sa svojim ocem (Šon Koneri) u nameri da uhvati sveti gral.

18. The Post (2017)

Henks je Ben Bredli, urednik Vašington posta koji pravi prekršaj kada Nikson pokušava da spriječi objavljivanje Pentagonovih dokumenata, koji dokazuju, između ostalog, da je američka vlada znala da je rat u Vijetnamu nepobjediv. Spilberg ispoljava naklonost prema štampanom novinarstvu.

17. Sugarland Ekpress (1974)

”Još nemam stila”, razmišljao je reditelj neposredno pre objavljivanja svog bioskopskog debija o ženi (Goldie Havn) koja ubeđuje svog muža osuđenog (Vilijam Aterton) da pobjegne iz zatvora kako bi joj pomogla da otme njihovu bebu od hranitelja. U filmu postoje bljeskovi sjaja i nezaboravan trenutak koji se koristi u crtaću “Road Runner”.

16. Linkoln (2012)

Film se bavi donošenjem 13. amandmana kojim se ropstvo zabranjuje. Scenarista Toni Kušner je pažljivo razmatrao detalje za film. Linkoln je naišao na odličan prijem kod filmskih kritičara, a dobro je prošao i na bioskopskim blagajnama. Nominovan je za dvanaest Oskara.

15. Rat svetova (2005)

Ovo zastrašujuće haotično ažuriranje romana HG Velsa pogodno je za publiku posle 11. septembra, koja je počela da posmatra nebo sa novootkrivenim terorom. Kritike za ovaj film bile su pozitivne, a odnosile su se na glumu, režiju, scenario, akcione scene i vizuelne efekte. Bio je nominovan za tri Oskara: za najbolje vizuelne efekte, miks zvuka i montažu zvuka.

14. Vest Side Stori (2021)

Ansel Elgort i Rejčel Zegler su sjajni moderni Romeo i Julija ovog generalno tvrđeg, autentičnijeg mjuzikla koji publiku vraća u 1957. godinu. Sporedna glumačka ekipa – posebno Oskarom nagrađena Arijana DeBos u ulozi Anite i žilavi Majk Fejst kao Rif – vrijedi da se o njima napravi pesma i koreografija.

13. Park iz doba Jure (1993)

Pored Ajkule, ovo je Spilbergov film koji se najčešće navodi kao njegov najstrašniji. Ali kao što je kritičar Adam Mars-Džons tada istakao, svaki horor u Parku iz doba jure “konstantno je narušen neskladnim uveravanjem”.

12. Most špijuna (2015)

U prvoj i najboljoj od tri dosadašnje saradnje sa Spilbergom, Rajlans (koji je odbio ulogu u Carstvu sunca) je KGB špijun Rudolf Abel. Uhvaćen u Bruklinu 1957. godine, brani ga dobar advokat Džejms B Donovan (Henks), koji pomaže u sklapanju poslova i razmeni špijuna. Sa braćom Koen među scenaristima, ovo je iskrivljena studija o empatiji u vrijeme razdora.

11. Uhvati me ako možeš (2002)

Otvarajući duhovitu, elegantnu animiranu sekvencu naslova, ova priča prati stvarnog tinejdžera prevaranta (Leonardo Dikaprio), koji se predstavljao kao sve – od učitelja francuskog do pilota Pan Am-a i FBI-ja (Hanks) koji ga je proganjao. Opušten i gipki, sa goničem mučne melanholije.

10. Izveštaj o manjinama (2002)

”Hapšim te zbog budućeg ubistva…” Tako počinje ova uzbudljiva adaptacija Filipa K Dika koja se može pohvaliti dinamičnom glumačkom postavom (Tom Kruz, Kolin Farel, Samanta Morton) i scenama poput- potera na proizvodnoj liniji automobila, let kroz stambeni sirotinjski blok na otetom mlaznom rancu.

9. Spašavanje redova Rajana (1998)

Henks predvodi misiju spašavanja vojnika (Met Dejmon) iza neprijateljskih linija u filmu koji se opravdano pamti po svojoj grafičkoj i nemilosrdnoj sekvenci Omaha Bič, koja je trajno promenila ono što bi moglo da bude iskustvo Spilbergovog filma. Sramota zbog perverzne odluke da se priča uokviri kao flešbek lika koji nije bio tu da prisustvuje većini radnje.

8. Šindlerova lista (1993)

Počevši od Spilbergove slavne saradnje sa snimateljem Janušem Kaminskim, koji je od tada snimio sve svoje filmove, ova mučna, smelo dvosmislena priča o nadi u Holokaust donela je Spilbergu prvi od njegova dva Oskara za najbolju režiju. Ipak, i dalje je zbunjujuće što je toliko vremena posvećeno sadističkom SS oficiru kojeg igra Rejf Fajns, potkopavajući svakodnevnu okrutnost na kojoj se hrabro insistira na drugim mjestima u filmu.

7. AI veštačka inteligencija (2001)

Ovom adaptacijom priče Brajana Aldisa “Superigračke traju cijelo ljeto”, Spilberg spaja sopstveni sentimentalni senzibilitet sa mračnijim elementima koji više odišu na Stenlija Kjubrika (koji je prvobitno trebalo da snimi film). Hejli Džoel Osment je i jeziva i uznemirujuća jer je robotsko dete prvo negovano, a zatim odbačeno od strane njegovih vlasnika, pre nego što je krenulo u potragu za identitetom u stilu Pinokija. Najčudniji film u Spilbergovom kanonu.

6. Duel (1971)

Radnja ovog filma napravljenog za TV, kasnije puštenog u bioskope, mogla bi biti napisana na čepu za gorivo: kamion progoni vozača.

5. Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega (1981)

Odajući počast uzbudljivim serijama svoje mladosti, Spilberg i Džordž Lukas pružili su dva sata zadovoljstva. Harison Ford arheolog-avanturista pokušava da spreči naciste da se domognu Kovčega zaveta. Nominovan je za osam, a dobio četiri Oskara.

4. Bliski susreti treće vrste (1977)

Genijalnost ovog delikatnog, radoznalog dela leži u njegovom filtriranju fantastičnih ideja i slika kroz glupa domaća okruženja. Ispod specijalnih efekata koji bodu oči i zanisnih momenata (otmica deteta koje su vanzemaljci namamili iz svog doma vredna je poređenja sa Hičkokom), film je istovremeno i čudo univerzuma i sirovi prikaz običnog čoveka koji je otrgnut od svoje porodice opsesijom.

3. Indijana Džons i hram propasti (1984)

Druga avantura Indijane Džonsa smeštena je godinu dana prije “Otmice izgubljenog kovčega”, i otprilike je 10 puta lošija, puna jezivog spektakla i nekih, nažalost, arhaičnih stavova prema indijskoj kulturi. Ali ostaje nenadmašan primjer Spilberga u njegovoj pompi akcionog filma. Sama uvodna sekvenca – zaslepljujuća muzička numera koja ustupa mesto borbi na podijumu na život ili smrt, jurnjavi automobilom i nemogućem bjekstvu od aviona koji se srušio – dovoljan je da dokaže da je majstor svih vremena.

2. Ajkula (1975)

Spilberg je imao 27 godina kada je napravio jedan od najmoćnijih, najstrašnijih trilera svih vremena. Njegova problematična produkcija je iscrpno dokumentovana, ali ono što je sada važno je ono što je na ekranu: besprekorno usporen tempo – burner koji tačno zna kada da zadirkuje, a kada da uplaši. Sve praćeno neizbrisivom glavnom temom Džona Vilijamsa, koja nije ništa drugo do srčani zastoj u muzičkoj formi.

1. ET(1982)

Savršen film. Kulturna sveprisutnost nije umanjila ni ovo remek-delo ni samog ET-a. On dolazi u miru; ostali smo u komadima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari