Iznenadna smrt gitariste Gerija Mura, koji je u 58. godini preminuo u hotelskoj sobi španskog letovališta Kosta del Sol, šokirala je svetsku javnost. Britanski i američki mediji prenose izjave članova nekadašnjih bendova s kojima je Mur svirao (Skid Row, Thin Lizzy), gde se navodi kako je slavni gitarista vodio relativno zdrav život, odnosno manje buran od većine kolega. U muzičkoj javnosti već se pojavio i stav da je tvorac velikih rok i bluz hitova poput „Out in the Fields“, „Parisienne Walkways“, „Still Got the Blues“ zaslužio poseban koncert na kome će mu se odati počast.


Uzrok smrti Gerija Mura još nije poznat, a britanski tabloidi navode izjave neimenovanih bolničara po kojima je slavni muzičar u sebi imao ogromnu količinu alkohola. Kultnog gitaristu je u nedelju po podne zatekla njegova 30 godina mlađa devojka, kako leži na podu svoje sobe. Erik Bel, gitarista i bliski prijatelj Mura, izjavio je da ne veruje da je njegov kolega umro od preterane upotrebe alkohola ili nekog drugog narkotika. „On je bio veoma zdrava osoba. Nije bio klasičan rok gitarista koji živi nezdravim životom, opija se ili drogira. Njegova jedina droga je bila muzika“, rekao je Bel. Bubnjar grupe Thin Lizzy (Tin Lizi), Brajan Dauni, radio je zajedno sa Murom na njegovim novim pesmama. „Potpuno sam šokiran. Gerija poznajem još od 1967. i ne mogu da verujem da je tako iznenada otišao. Na odmor u Španiju je otišao kako bi se psihički pripremio za novu turneju koju je spremao za proleće. Zajedno smo radili na nekim njegovim novim pesmama i stalno je vršio pritisak na mene da i na turneji sviram sa njim“, izjavio je Dauni. Ideju da se velikom gitaristi oda pošta tako što će se napraviti veliki koncert potekla je od Boba Geldofa. „Geri Mur je bio najveći bluz gitarista svih vremena i jedan od najboljih rok muzičara koga je svet video. Mora mu se napraviti veliki koncert, samo treba videti kada bi to bilo izvodljivo“, poručio je Geldof.

Poznati gitarista rođen je u Belfastu (Severna Irska) 4. aprila 1952. godine. Bio je jedan od glavnih autora u grupama Skid Row (Skid rou) i Thin Lizzy (Tin Lizi). Tokom karijere objavio je 20 studijskih albuma, a sarađivao je sa nekim od najvećih imena sa svetske muzičke scene uključujući B.B. Kinga, Pola Mekartnija, Džordža Harisona, Marka Knoflera…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari