The Cure su započeli evropsku turneju, krajem meseca stižu u Zagreb 1Foto: Promo

The Cure su prošlog četvrtka otvorili evropsku turneju koncertom u Rigi, glavnom gradu Letonije, a 27. oktobra stižu u Arenu Zagreb, što će biti njihov prvi samostalni koncert u Hrvatskoj.

The Cure je oduševio publiku u Rigi sa set listom od čak 25 pesama i dva izlaska na bis. Među pesmama koje su obeležile živote mnogih generacija poput ‘Pictures Of You’, ‘Lullaby’, ‘Friday I’m in Love’, ‘Boys Don’t Cry’, ‘Fascination Street’, ‘In Between Days’, The Cure su premijerno odsvirali i dve nove pesme s nadolazećeg albuma ‘Songs of a Lost World’. ‘Alone’ i ‘Endsong’ upravo zvuče onako kako je vokal i frontmen benda Robert Smit najavio pre par meseci – neumoljivo mračno.

The Cure turneja 2022. biće prva nakon koncerata održanih 2019., godini u kojoj su slavili 40 godina postojanja, te 30 godina od izlaska kultnog albuma “Disintegration” iz 1989. s kojim su osigurali su titulu jednog od najboljih britanskih bendova u poslednjih 50 godina. Još jedna uzbudljiva vest za veliku bazu The Cure fanova koji željno iščekuju njihov nastup uživo je i povratak gitarista i klavijaturista Perija Bamontea, koji je bio deo benda od 1990. do 2005. godine. Kao i na ostatku turneje, u Zagrebu će publiku za koncert The Cure-a zagrevati bend The Twilight Sad, jedan od omiljenih bendova Roberta Smita.

The Cure je oformljen 1978. godine u gradu Crawley u Engleskoj, a od prvog koncerta te iste godine The Cure je do sada odsvirao preko 1,500 koncerata, a upravo su živa svirka i direktan kontakt s publikom ono što The Cure radi najbolje. Tako su i prije dve godine od NME-a proglašeni najboljim festivalskim headlinerima, što samo dokazuje njihovu ljubav prema pozornici. Ovi indie rock pioniri do sada su objavili 13 studijskih albuma, više od 40 singlova, njihovi albumi su prodani u 30 miliona kopija širom sveta, a tu je i niz live albuma, soundtrackova, knjiga… The Cure je teško svrstati u pojedinačan muzički žanr, uticali na formiranje nekolicine njih kao što su goth rock, new wave i post-rock. U 2019. pet članova The Cure-a svečano su primljeni u Rock & Roll Hall of Fame.

Ove godine bend je izbacio i specijalno deluxe izdanje albuma “Wish” s kojim je proslavio 30 godina tog albuma koji je postao njihov najprodavanije izdanje do sada, dosegnuvši broj 1 u UK i broj 2 u SAD-u, gde je bio nominovan za nagradu Grammy u kategoriji najboljeg albuma alternativne glazbe. Album je doneo tri hit singla, “High”, “Friday I’m In Love” i “A Letter To Elise”. Turneja “Wish” albuma bila bi najopsežnija turneja The Cure-a, sa 111 nastupa u 21 zemlji. Novo deluxe izdanje albuma od 45 pesama uključuje 24 prethodno neobjavljene pjesme i još 4 premijerno izdane na CD-u i digitalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari