The Stranglers 16. avgusta na beogradskom Beer Fest-u 1

Ovogodišnji 16. Belgrade Beer Fest koji se održava od 15. do 19. avgusta objavio je da kultni britanski sastav The Stranglers nastupa prvi put na festivalu. Koncert jednog od najuticajnijih post punk bendova zakazan je za drugi dan festivala, 16. avgust.

Posetioci će moći besplatno da uživaju u najvećim hitovima ovog legendarnog muzičkog sastava, iz njihove više od četiri decenije duge karijere.

Poznati britanski sastav potekao je iz prve generacije panka i jedini je iz tog muzičkog naraštaja koja je uspeo da u svojoj dugoj karijeri ima čak 23 hit pesme među Top 40 singlova u Velikoj Britaniji. Ogromna popularnost „Strenglersa“ delom je posledica uspešnih promena kroz koje su prolazili, ka zvuku koji je od agresivnog „novotalasnog“, prešao ka sofisticiranom pop-rocku.

The Stranglers, su svakako najpoznatiji zahvaljući neprolaznom hitu „Golden Brown“, iz kasnijeg dela karijere, koji se i dalje pojavljuje u popularnim filmovima, pa čak i TV špica. Bend je osnovan 1974. u Guildfordu, gde su uporno tražili svoj zvuk svirajući po svim pabovima koji su hteli da ih prime dve godine – dok ga nisu uobličili kao ubitačnu kombinaciju – režećeg basa Jean Jacques Burnela, beskompromisno zajedljivog vokala Hugh Cornwella, vozećih klavijatura Davea Greenfielda, te uvek pouzdanog bubnjara Jet Blacka u pozadini svega.

Mada se njihova prva tri albuma „Rattus Norvegicus“, „No More Heroes“ i „Black and White“ smatraju klasičnim pločama „novotalasnog“ doba, zanimljivo je da su objavljena u razmaku od svega 13 meseci, donoseći sa sobom na top liste pregršt tema o kojima se do tada nije previše pevalo, svakako ne uličnim slengom kojim su se obilato služili. Od političkih komentara, do zapažanja o muško-ženskim odnosima – pojava The Stranglersa nikog nije ostavila ravnodušnim.

Uprkos promenama u sastavu, koji su usledili tokom godina, koncerti ove grupe i dalje se smatraju vrhunskim iskustvom. Fenomen popularnosti koja traje sve do danas, zasniva se na njihovoj pojavi naizgled opasnih, ali ipak prijateljskih otpadnika iz komšiluka. Tokom vremena su pokazali svoje nežnije lice, napravivši neke od lepših pop-rok pesama osamdesetih, ali njihova poruka uvek je ista – buntovnička. Uvek u crnim kožnim jaknama i bez dlake na jeziku, oni su ostali deo moderne definicije britanskog rokenrola sve do današnjih dana, i zato im se uvek rado vraćamo.

Iste večeri, u četvrtak 16. avgusta pre izlaska gostiju iz Britanije na scenu, koncert će održati dr Nele Karajlić. Biće to veče koje se ne propušta!  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.