U petak počinje 61. Sabor trubača u Guči: Svi programski sadržaji besplatni za posetioce 1Arhivska fotografija Foto: EPA/DRAGAN KARADAREVIC

Tradicionalno, podizanjem saborske zastave u centru Guče sutra u 11 sati počeće 61. Sabor trubača, jedna od najvećih i najvažnijih muzičkih manifestacija u Srbiji posvećena zvuku trube za koju muzikolozi kažu da je jedini originalni i za ovo podneblje tipičan instrument.

Osim izložbe domaće radinosti te predstavljanja publikacija posvećenih Saboru, takmičarski deo počinje prvog dana kada će od 18 sati snage odmeriti omladinski trubački orkestri Srbije na pozornici Kulturnog centra Guče.

U 20 sati nastupa bosanskohrecegovački sastav Divanhana koji neguje zvuk sevdalinke, a program se potom nastavlja na na Glavnoj pozornici na stadionu gde od 21 sat nastupa Danica Crnogorčević, crnogorska muzičarka koja takođe izvodi tadicionalnu, etno, ali i duhovnu muziku.

Prvi trubački koncert prirediće, takođe na stadionskoj bini, od 22 sata orkestar Dejana Jevđića, a sat vremena potom nastupa i trenutno najveća zvezda među trubačima – Dejan Petrović sa svojim Big Bendom.

Tačno u ponoć počinje – Ponoćni koncert.

Drugog dana biće priređen narodni višeboj, nastup KUD Dimirije Koturović, te koncert trubačkih orkestara iz inostranstva, dok će u podne na stadionu biti koncert pobednika 60-og Sabora pod nazivom „Pobedili su, zaslužili su“.

Večernji deo ovoga puta više je rokerski, pa čak i tvrđeg zvuka – nastupa bend 357 u 20.30 na pozornici Kulturnog centra, a od 21 sat na Glavnoj pozornici na stadionu nastupa Big Bend orkestar RTS-a.

Od 22.30 na istom mestu je koncert Dejana Lazarevića, a od 23.30 nastupa trubački porkestar Ekrema Mamutovića, dok posle njihovog nastupa slede DJ i trubači.

Poslednjeg dana ulicama Guče uslediće Saborski sefile sa prikazom dragačevske svadbe iz 19. veka, na pozornici Kulturnog centra održaće se takmičenje zdravičara, a tu je i izbor najlepše narodne nošnje i nastup još jednog kulturno-umetničkog društva.

Finalno takmičenje „Sa Ovčara i Kablara“ počinje u 18 sati na Glavnoj pozornici na stadionu, od 21 nastupa Narodni orkestar RTS-a sa solistima – Anom Bekutom, Snežanom Đurišić i Cakanom.

U 22.30 je proglašenje pobednika 61. Sabora, u 22.45 koncert Bobana i Marka Markovića sa bendom, a u ponoć, veliko finale – koncert pobednika 61. Sabora.

Nova truba, koja stoji na ulazu u Guču, dužine je pet metara.

Domaćin ovogodišnjeg Sabora trubača je košarkaš čačanskog „Borca“ i reprezentativac Radmilo Mišović.

Svi programski sadržaji su besplatni za posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari