Horor u kom se dečiji junak i njegov drug pretvaraju u psihopatske ubice - Vini Pu: Krv i med dobitnik "anti-Oskara" 1Vini Pu: Krv i med

Horor film u kojem se dečiji junak medved Vini Pu i njegov drug Prasence pretvaraju u psihopatske ubice – film Vini Pu: Krv i med dobitnik je „Zlatne maline“ – „anti-Oskara“ kao najgori 2023.

Sa budžetom manjim od 250.000 dolara, film „Vini Pu: Krv i med“ (Winnie-the-Pooh: Blood and Honey) prošle godine je dospeo na naslovne strane, a ogorčeni obožavatelji malog medveda slali su autorima čak i pretnje smrću.

Kompanija Dizni (Disney) je decenijama imala licencu za avanture Vinija Pua i njegovih saputnika, ali je istekla pravna zaštita prvih knjiga visokopopularnog engleskog dvojca: pisca Alana Aleksandera Milna (Alan Alexander Milne, 1882-1956) i ilustratora Ernesta Hauarda Šeparda (Howard Shepard, 1879-1976), objavljenih 1926. godine.

Originalni lik je stoga postao javno vlasništvo, te je moguća i tako košmarna adaptacija kakav je film „Vini Pu: Krv i med“. Taj horor film je ocenjen kao sramotno loš što su ozvaničili organizatori dodele „Zlatne maline“.

Ne samo da je proglašen za najgori film godine, već je dobio i „nagrade“ za najgoreg reditelja – Risa Frejk-Voterfilda (Rhys Frake-Waterfield) i za najgori scenario.

Taj film je ipak zaradio pet miliona dolara – po čemu se višestruko isplatio, a nastavak priče bi u bioskopima trebalo da bude u aprilu.

Džon Vojt (Jon Voight) je „osvojio“ „Zlatnu malinu“ za najgoreg glumca zbog uloge u trileru „Mercy“, a Megan Foks (Fox) za najgoru glumicu zbog uloge u hororu „Džoni i Klajd“ (Johnny & Clyde).

„Zlatna malina“ se dodeljuje od 1980. godine, a dobitnike bira 1.000 članova istoimene fondacije koja parodira američku Akademiju filmskih umetnosti i nauka. Cilj nagrade je podsmevanje „holivudskoj kulturi samozadovoilstva“.

Za prijem u tu fondaciju dovoljna je pretplata od 40 dolara godišnje.

Pobednici koji obično ne dođu na svečanost uručenja, dobijaju skulpturicu zlatno-žute maline koja košta 4,79 dolara. Do sada su došle samo Sandra Bulok (Bullock) i Hale Beri (Halle Berry).

Pobednici se proglašavaju dan pre uručenja Oskara američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, najznamenitije filmske nagrade u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari