Tom Henks veliki dobitnik Zlatnih malina, nagrada za najgore filmove i glumu 1Foto: EPA-EFE/ NEIL HALL

Američki glumac Tom Henks (Hanks), dobitnik dva prestižna Oskara, danas je dodao svojoj kolekciji još dve, malo manje zavidne nagrade, Zlatne maline koje se dodeljuju za najgora filmska ostvarenja i najgoru glumu.

Organizatori te nagrade koja podsmeva Oskare i holivudsku elitu, ocenili su da je Henks imao najgori nastup godine u sporednoj ulozi, glumeći menadžera Elvisa Prislija (Presley) u biografskom ostvarenju „Elvis“.

Film, koji je dobio dobre kritike, osvojio je osam nominacija za Oskara, među kojima za najbolju mušku ulogu koju igra Ostin Batler (Austin Butler).

Nažalost, nastup Toma Henksa nije naišao na isti prijem. Kritičari ga nisu štedeli smatrajući da je njegov fizički izgled izmenjen protezama suviše upadljiv. Henks glumi pukovnika Toma Parkera.

Henks je pored Zlatne maline za najgoru mušku sporednu ulogu, dobio nagradu u posebnoj kategoriji „najgori par na ekranu“ koji podrazumeva njegovo rastegljivo lice i smešan izgovor.

Američki glumac može da se uteši jer nije dobio Zlatnu malinu za najgoru mušku ulogu, koja je pripala Džerodu Letou (Jared) za glumu u Diznijevom rimejku „Pinokija“.

Za najgori film godine je proglašeno ostvarenje „Blonde“ (Plavuša), biografska priča o Merilin Monro (Marilyn Monroe).

Zlatna malina, dodeljuje se od 1980. godine, a nominacije bira 1.000 članova istoimene fondacije, koja parodira američku Akademiju filmskih umetnosti i nauka.

Za prijem u tu fondaciju dovoljna je pretplata od 40 dolara godišnje.

Pobednici koji obično ne dođu na ceremoniju dodele, dobijaju skulpturicu zlatno-žute maline koja košta 4,79 dolara.

Pobednici su svake godine proglašeni dan pre dodele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari