Završena 54. "Župska berba" 1Fotografije: Milutin Petrović

Ovogodišnja ,54-ta „Župska bera“ je uspela! Ovo je najkraća ocena četvorodnevne manifestacije završene u nedelju koncertom Ane Bekute i tehno žurkom na fudbalskom stadionu ,popularnoj alksandrovačkoj „Marakani“.

Završena 54. "Župska berba" 2

Koncert Ane Bekute   Foto: Milutin Petrović

„Župska berba“ je potvrdila da je ,posle više od pola veka trajanja, najbolja i najorganizovanija vinska manifestacija u Srbiji , bez sumnje, ali i u regonu ,kako se to , danas, popularno kaže za zemlje nastale na tlu ex Jugoslavije“ rekao je , u svojoj izjavi za „Danas“, Jugoslav Stajkovac , predsednik opštine Aleksandrovac i predsednik Organizacionog odbora „Župske berbe“ i dodao:„Ono što je najvažnije jest činjenica da je sve , sa stanovišta bezbednosti manifsetacije i posetilaca, prošlo u najboljem redu ,bez ijednog ozbiljnijeg ekcesa, uprkos hiljadama litara ispijenog vina. I to je ,složićete se , još jedna indirektna potvrda kvaliteta naših vina ,koja kad se piju uz pesmu ,igru, hranu i dobro društvo ne mute razvum već naprotiv…Prošlogodišnji rekordni broj posetilaca , od oko pola miliona, je , takođe dostignut. Vinska ulica je bila pravo mesto da naši vinogradari prikažu i prodaju svoja vina a zadovoljni kupci iz svi krajeva naše zemlje i inostranstva sebi priušte kvalitetna vina po vrlo povoljnim cenama.

„Župska berba“ je , godinam unazad, održiva manifestacija koja ne da ne košta budžet opštine ni dinara ,već naprotiv obezbeđuje , indirektno , značajne javne prihode. Uspeli smo da zahvaljući prihodima ostvarenim od davanja u privremeni zakup javnih površina pokrijemo sve troškove a bilans direktnih i inidirektnih prihoda tek treba da napravimo. I ono što je nama , svakako, najvažnije i što jeste jedan od glavnih razloga organizovanja ove svetkovine u čast vina je njen direktni doprinos da se za vinorodnu i blagorodnu Župu aleksandovačku čuje nadaleko čime se plasman naših vina snažno podržava a što vinarima i vinogradarima daje podstrek da šire svoje zasade što oni ,iz godine u godinu, i čine“.

Sadržajni program ovogodišnje manifestacije ,kolažnog tipa, uspeo je da zadovolji zahteve i potrebe hetrogene publike kako po godinama tako i po intersovanjima.Bilo je tu svega, od maskenbala za najmlađe župljane, smotre poljprivrednih proizvoda i mašina, kabarea na otvorenom, izložbe fotografija,koncerata popularnih muzičkih grupa i slolista do ,nezaobilazne Fontane vina nazvane „Izvor života“ kroz koju je proteklo, posetiocima podeljeno i popijeno preko 15 000 litara nadaleko poznate „Župske ružice“ za tri dana njenog rada. Prvi festival elektronske muzike „The Sound Of Wine“ je „probio led“, i sigurno će , uz korekcije tajminga početaka svirki sa početcima koncerata na trgu, dopuniti i osvremeniti ionako bogatu ponudu sadržaja „Župske berbe“ u narednim godinama.

Ovaj izveštaj je deo medijskog projekta podržanog sredstvima iz budžeta Opštine Aleksandrovac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari