„Sećanja Srdana Novakovića“ večeras u Istorijskom arhivu u Negotinu 1Foto: Promo

Put narodnog učitelja s kraja 19. i početkom 20. veka od Užica do Sikola i Negotina zabeležen je u knjizi „Sećanja Srdana Novakovića“ zajedničkom izdanju dva Istorijska arhiva iz Užica i Negotina. Ova memoarska knjiga biće predstavljena večeras u dvorištu Istorijskog arhiva u Negotinu u okviru manifestacije „Negotinsko leto“.

– Ovo izdanje su zajednički priredili mr Maja Nikolova iz Pedagoškog muzeja iz Beograda i dr Aleksandar V. Savić iz Arhiva u Užicu. Reč je o arhivskog građi, tj. zbirci zaostavština prosvetnih radnika ili ličnosti koji su svoj život vezali za razvoj prosvete i kulture, u Pedagoškom muzeju u Beogradu, među kojima se čuva i Fond Srdana Novakovića – kaže za Danas direktor Istorijskog arhiva u Negotinu, Nenad Vojinović koji će večeras zajedno sa direktorom Istorijskog arhiva Užice Željkom Markovićem i priređivačem publikacije dr Aleksandrom Savićem Negotincima predstaviti ovu zanimljivu knjigu.

Čitaocima ove knjige pruža se mogućnost da kroz sećanja narodnog učitelja Srdana Novakovića upoznaju tadašnji život, ljude, običaje. Živo su opisani seoski, varoški, školski pa i stranački život diljem tadašnje Srbije, budući da je Novaković službovao u negotinskim selima i Negotinu, Ivanjici, Nišu, Resniku, Kumodražu, Beogradu.

Bio je preteča savremenih prosvetnih radnika koji strpljenjem i rečima prenose đacima znanje, a protiv kažnjavanja uobičajenog za to doba jer je „prisustvo fizičke kazne odvraćalo najmlađe od školovanja“.

Predstavljanje „Sećanja Srdana Novakovića“ treći je program koji je Istorijski arhiv Negotin pripremio u okviru „Negotinskog leta“.

Večerašnjem događaju prethodila je promocija najnovijeg broja časopisa negotinskog arhiva Baštinik, kao i „Dnevničkih zapisa generala Jovana Miškovića“ a za početak avgusta planirana je, takođe u organizaciji Istorijskog arhiva Negotin, izložba fotografija Ruskog geografskog društva „Rusija, najlepša zemlja na svetu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari