Sećanje Jasmile Žbanić na Abulaha Sidrana: “Nosi nas i mi zaboravljamo da je rat” 1foto privatna arhiva - EPA-EFE/YOAN VALAT

Jasmila Žbanić, bosanskohercegovačka rerditeljka scenaristkinja i producentkinja Jasmila nije se uvek slagala sa stavovima Abdulaha Sidrana, ali je o njemu uvek mislila kao o nacionalnom blagu, razumela njegovu vrednost, a za tri časa na Akademiji na kojima je Sidran držao predavanje, kaže da vrede kao godina studiranja.

To sećanje, iz ratnih dana Jasmila Žbanić je podelila sa Danasom.

– Dolazi nam Sidran. Uzbuđeni smo da imamo priliku upoznati legendu. Rat je, napolju puca, na ASU nema struje, grijanja, zima je. Mi studenti sjedimo kao sardine, jedni uz druge. Tako se grijemo. Sidran priča o filmovima. Sve što kaže je poezija. Nosi nas i mi zaboravljamo da je rat. Kaže da je u kontaktu je sa Peterom Weir-om. Ne sjećam se da li su nešto spremali zajedno ili su imali želju da rade skupa. Dok govori, u učionici u kojoj nema svjetla, sve počinje da sija.„Bog je u detalju“, uči nas i daje primjere iz filmova. Otvara nam apetit za pisanje. Povjerujemo da ćemo i mi jednog dana pisati i praviti filmove. Drugi školski čas, nema profesora Sidrana. Prehladno mu je na ASU i poručuje da mu dođemo kući. Idemo između snajpera i granata od Obale do Kate Govorušić. Kucamo na vrata. Sidran otvara u potkošulji i gaćama. Zaboravio je da ima čas. Poziva nas unutra. Toplo je. Neko mu je ranije donio drva. Na stolu je i nešto hrane i pića koje odavno nismo vidjeli. Opet slijede najljepši sati: razgovori o romanima, knjigama, filmovima. Tih par časova vrijedilo je kao čitava godina studiranja.
Kasnije ćemo se rijetko sretati, a često ćemo se razilaziti zbog oprečnih političkih stavova. Kada sam u Oslobođenju prije nekoliko godina govorila o njemu kao o nacionalnom blagu, nazvao me je na telefon da kaže da je dirnut do suza i začuđen da sam mogla dati takvo mišljenje o njemu. Meni je to bilo sasvim normalno : S nekim ljudima ne dijelite iste poglede na svijet, ali možete shvatiti njihovu ogromnu vrijednost. Sidran je naše nacionalno blago. Ostavio je iza sebe remek djela. Niko nije dosegao ljepotu, tačnost i poetičnost njegovih dijaloga. Niko nije znao bol na takav način transformisati u lijepotu. „Bog je u detalju“ ! I Sidran je u detalju. – zaključuje Jasmila Žbanić

Poslednji ispraćaj i dženaza akademiku, istaknutom književniku, pesniku i scenaristi Abdulahu Sidranu, koji je preminuo u subotu, biće u haremu Ferhadija džamije u Sarajevu , sutra, 27. marta,  nakon ikindije namaza u 15.40 sati .

Komemoracija će biti istog dana u Narodnom pozorištu u podne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari