Sedam nagrada na 15 festivala 1Foto: Slavoljub Radojević

Protekla kalendarska godina u kragujevačkom teatru bila je u znaku Šekspira i Sterije.

Predstava „San letnje noći“ u režiji nemačkog reditelja Pjer Valter Polica sa velikim uspehom premijerno je izvedena u aprilu 2016. godine povodom obeležavanja četiri veka od smrti Vilijama Šekspira, a sam kraj 2016. godine obeležila je premijera predstave „Kir Janja“ Jovana Sterije Popovića u režiji Dragane Varagić, saopštio je ovaj teatar.

Predstavu „San letnje noći“ stručna javnost i žiriji različitih festivala na kojima je učestvovala najčešće su nazivali produkcijskim podvigom kragujevačkog teatra, dok je predstava „Kir Janja“ prepoznata kao jedna od najznačajnijih u 2016. u srpskim pozorištima uopšte. U protekloj godini ansambl Knjaževsko-srpskog teatra učestvovao je na petnaest festivala u zemlji i inostranstvu na kojima je osvojeno sedam nagrada, a jedna od najznačajnijih je i Glavna nagrada stručnog žirija za predstavu „San letnje noći“ na festivalu „Teatar u jednom dejstvu“ koji se tradicionalno već tri decenije održava u Mladenovcu.

U protekloj godini kragujevački teatar je po prvi put u svojoj istoriji gostovao u Rusiji i to na festivalu „Most prijateljstva“ u gradu Joškar Ola. Pored premijernog i repriznih izvođenja svojih predstava Knjaževsko-srpski teatar je u 2016. godini uspešno organizovao i dva pozorišna festivala – u maju „Joakimove dane“ – reviju pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca, a u oktobru 11. Međunarodni pozorišni festival „JoakimInterFest“ u okviru koga je izvedeno devet predstava iz pet zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari