Sedam vekova od izgradnje manastira 1Foto: Stanislav Milojković

Opera Narodnog pozorišta u Beogradu u nedelju, 6. juna, gostuje na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici sa operom za decu Volfganga Amadeusa Mocarta „Bastijen i Bastijena“.

Reč je interaktivnoj jednočinki koja će biti izvedena na sceni Doma kulture u Gračanici, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića.

Predstavu je režirala Ana Grigorović, a na ovom gostovanju uz članove orkestra NP nastupiće pevači: Siniša Radin (Bastijen), Milica Damjanac (Bastijena), Mihailo Šljivić (Kolas) kao i glumica Bojana Bambić (Kolina).

Vidovdanske svečanosti, koje tradicionalno organizuje Dom kulture „Gračanica“, ove godine otvorene su 1. juna izložbom slika nedavno preminulog srpskog umetnika svetskog ugleda Miloša Šobajića, dobitnika nagrade „Longin“ 2019 . koju dodeljuje Vidovdanska likovna kolonija za sveobuhvatno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti.

Na ovogodišnjoj, 23. likovnoj koloniji „Vidovdan 2021“ učestvuje deset umetnika: Ljiljana Bursać, Stojan Milanov i Rajko Karišić iz Beograda, Marija Jevtić Dajić i Danilo Vuksanović iz Novog Sada, Ervin Ćatović iz Prištine, Tamara Osmajlić iz Berana, Dragan Bartula  iz Loznice, Stefan Stevanović iz Batočine i Nikšićanka Vesna Sušić.

Ovu manifestaciju 1997. osnovali su Dom kulture „Gračanica“ i Fakultet umetnosti iz Prištine. Osim priznanja „Longin“ na njoj se dodeljuje i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika.

„Dom kulture ‘Gračanica’ ove godine obeležava sedam vekova od izgradnje manastira Gračanice i od upokojenja njenog ktitora kralja Milutina. Tim povodom otvorena je renovirana Galerija gračaničkog Doma kulture, koju je podržao Arno Gujon i njegova organizacija ‘Solidarnost za Kosovo’. Ujedno, ovog Vidovdana obnovljen je i rad Galerije umetnosti Priština koja se posle dvadeset dve godine izgnanstva vraća svojoj kući – Kosovu i Metohiji“, saopšteno je iz Doma kulture „Gračanica“.

Odlukom Vlade Srbije Galeriju umetnosti Priština vodiće Nebojša Jevtić, dosadašnji urednik Galerije Doma kulture u Gračanici.

U programu Vidovdanskih svečanosti najavljeni su i sajam knjiga, memorijali turnir „Dimitrije Popović“, koncerti, smotra dečjeg folklora, predstavljenje novog broja časopisa „Stremljenja“, izbor za Kosovku devojku, dodela tradicionalnih pesničkih nagrada. Pokrovitelji Vidovdanskih svečanosti, kolonije i izložbe su Kancelarija za KiM Vlade Srbije, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari