Selimir RadulovićFoto: Antonio Ahel/ATAImages

Srpska književnost sva, a ponajviše savremena, opstajava zahvaljujući bibliotekama. Knjige su skupe, mali su tiraži, a najveći broj čitalaca do knjige dolazi u bibliotekama, posebno mladi.

Zato je glavni zadatak što više ulagati u biblioteke i povećati budžete za otkup knjiga – poručio je pisac Milisav Savić u počasnoj besedi povodom 192. rođendana Narodne biblioteke Srbije, u kojoj je podsetio i kako su Janko Šafarik i njegovi sledbenici pre gotovo dva veka tragali po Srbiji za starim dragocenim knjigama.

Dan NBS obeležen je svečanim programom u Atrijumu najstarije ustanove kulture u Srbiji, a tim povodom juče je uručena i godišnja nacionalna Nagrada za biblitekarsku i informatičku delatnost “Janko Šafarik” koju je ove godine dobio književnik Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu.

U pozdravnom govoru Radulović se založio za “uređenje države, naroda i svakog pojedinca na temeljima hrišćanske vere“ i „vraćanje knjigama”.

Podnoseći izveštaj o tome šta je sve u NBS urađeno tokom 2023, uključjući i projekte koji se tiču primene veštačke inteligencije, pisac i upravnik ove institucije Vladimir Pištalo istakao je da se Biblioteka bavi knjigom, ali i da je istovremeno i narodni i međunarodni kulturni centar koji radi po konceptu “bibliteke bez zidova” što je svetski trend.

Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture, najavio je da će “saradnja NBS, koja je na prvoj liniji odbrane nacionalnih interesa, sa Ministarstvom kulture i Vladom Srbije, uskoro rezultirati izgradnjom depoa površine 12 i po hiljada kvadratnih metara”.

Reč je o više decenija najavljivanom projektu, koji je u obraćanju pomenuo i upravnik Pištalo.

– Bili smo u dilemi da li ste bolji pisac ili upravnik, sada možemo da kažemo hvala na argumentovanom entuzijazmu – pohvalio je Radovan Jokić aktuelnog upravnika NBS.

Svečanosti u NBS prisustvovali su predstavnik predsednika Republike dirigent Dejan Savić, predsavnici Ministarava kulture i drugih resora u Vladi Srbije, SANU, diplomaskog kora, izdavači i pisci.

U programu je učestvovao Zemunski kamerni orkestar sa dirigentom Đorđem Stankovićem.

Izložba “85 godina Politikinog Zabavnika”

U Holu NBS otvorena je retrospektivna izložba “85 godina Poltikinog Zabavnika”, kojom je ovaj kultni časopis “za sve od sedam do 77 godina” započeo obeležavanje jubileja.

Tim povodom i književna nagrada Politiknog Zabavnika prvi put je uručena u NBS, a njen 45. laureat je Uroš Dimitrijević za roman „Daske” u izdanju Doma kulture „Studentski grad”.

“Politikin Zabavnik”, čiji je prvi broj izašao iz štampe 28. februara 1939, prvi put u Holu NBS izložio je predmete korišćene u radu redakcije, fotografije nekadašnjih novinara i saradnika, originalne ilustracije i table stripova, kao i posvete koje je redakcija dobijala od velikana svetskog stripa.

Nisu izostale ni popularne rubrike, od kojih su neke aktuelne i danas, kao i razne zanimacije na kojima su odrastale generecije dece u Srbiji i nekadšnjoj Jugoslaviji.

Izložbu prati katalog sa tekstovima Zabavnikovih saradnika, kao i njihova svedočenja o druženju sa ovim i danas omiljenim listom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari