CEKOSFoto: Centar za kulturu i obrazovanje Sonta CEKOS

Lepa vest daleko se čuje, tako je u Beograd doputovala ona da školarci iz Sonte prikupljaju novac za obnovu svog seoskog pozorišta, koja je „eksplodirala“ pošto je Milena Minja Bogavac na mreži „X“ pozvala ljude da učestvuju u plemenitom činu.

Bogavac je podelila sadržaj sajta Donacije.rs, na kome je Centar za kulturu i obrazovanje Sonta CEKOS pokrenuo akciju „Pozorište mladih na selu – nije san!“.

Uprkos činjenici da još uvek nije renoviran, direktor CEKOS-a Nikola Dobrijević za Danas kaže da prostor radi punom parom.

Deca ovog petka izlaze sa premijerom predstave „Šašava pesma“, inspirisanom poezijom Mike Antića. Nakon toga sledi premijera predstave „Ruka ruci“, a tu je i njihov festival Nedelja pozorišta koji ove godine na leto slavi jubilarnih 10 godina, i na kom se očekuju gosti iz Hrvatske.

– Za razliku od mnogih seoskih domova kulture, ovaj se baš svakodnevno koristi i ima mnogo programa. Zaslužuje renoviranje – konstatuje Dobrijević.

Kako je zapravo nastala ideja da se prikuplja novac za pozorište, tačnije renoviranje Doma kulture, ko ju je pokrenuo, učenici, neko od nastavnika…?

– Ideja nije nova, mi već nekoliko godina manjim koracima radimo na tome. To još uvek nije pozorište u pravom smislu reči. Mi imamo naš dramski studio pri organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Sonta, koji koristi prostor seoskog doma kulture, a koriste ga i druga udruženja. Uglavnom su to mladi i deca i nešto nas starijih koji radimo sa njima. Taj prostor je izgrađen pre više od 40 godina i nije puno renoviran od tad.

Šta je do sada renovirano i koji je cilj?

– Prethodnih godina smo uradili neke manje stvari, reparirali smo neke reflektore sami, lokalna samouprava je ponešto pomogla, uradili smo neke zajedničke projekte da nabavimo nešto nove opreme. Ove godine nismo imali neka konkretna sredstva za ove namene pa smo se odlučili na jednu malo veću kampanju kroz koju ćemo sakupljati donacije građana, kompanija i drugih. Zasad doniraju samo građani, nadamo se da će i kompanije (smeh). Dobra stvar na celom ovom putu jeste što smo obezbedili tzv. „matching grant“ od Trag fondacije. To znači da će oni duplirati sve što skupimo do određenog iznosa, odnosno ako mi skupimo 385.000 i oni će donirati 385.000 tako da ćemo imati 770.000. Što ne znači da je to dovoljno za sve i da ćemo tu stati.

CEKOS
Foto: Centar za kulturu i obrazovanje Sonta CEKOS

Koliki je značaj pozorišta u odrastanju mladih, njihovom kulturnom razvitku?

– Značaj pozorišta u odrastanju mladih je sigurno veći nego što možda na prvi pogled izgleda. To nije samo gluma, ovde su mladi i deca uključeni i različite scenske nastupe: folklor, ples, muzika. Sve je to javni nastup čije je uvežbavanje jako važno za razvoj mlade osobe. Međutim, naši programi okupljaju i one koji se neće lako opredeliti za scenu. Postoje mladi volonteri koji nam pomažu organizovati pozorišni festival, učestvuju u radu kao podrška (npr. šminkeri, tehničari itd.) negde iza scene. Svakome otkrivamo talenat i usmeravamo ga u pravcu koji je potrebno. Neko će od njih možda i postati glumica/glumac jednog dana, ali veliki broj njih će kroz program doći do toga ko je i šta je, i šta je njen/njegov životni poziv.

Da li se već sad znaju imena od nekih predstava, kao i druge kulturno-umetničke delatnosti koje će se održavati u renoviranom prostoru?

– Mi već sad spremamo program pozorišnog festivala za leto. To je pozorišni festival koji organizuju mladi, zove se Nedelja pozorišta i održava se svakog juna. Ove godine je 10. jubilarna Nedelja pozorišta. Nadamo se da ćemo do tad videti i neke veće promene u prostoru. U petak (22. 3) naša deca izlaze sa premijerom nove predstave pod nazivom „Šašava pesma“. To je naš autorski rad, inspirisan poezijom Mike Antića. Nakon toga nam sledi i premijera predstave „Ruka ruci“ od strane omladinske grupe. U pitanju je takođe njihov autorski tekst. Ove godine na festivalu konačno ćemo imati i goste iz Hrvatske, ovih dana smo u pregovorima. Svake godine u tom prostoru se održavaju i druge manifestacije: Grođžebal, Šokačko veče. U sledeću sredu osnovna škola organizuje priredbu za Dan škole u tom prostoru. Dakle, za razliku od mnogih seoskih domova kulture, ovaj se baš svakodnevno koristi i ima mnogo programa. Zaslužuje renoviranje.

CEKOS
Foto: Centar za kulturu i obrazovanje Sonta CEKOS

Ko je sve od javnih ličnosti do organizacija podržao vašu inicijativu?

– Neki od njih doniraju ili podržavaju anonimno, a neki javno. Sve je javno i transparentno na Donacije.rs pa ljudi mogu da vide. Pre nekog vremena krenula je u nekoliko dana velika navala uplata. Moram da istaknem jedno ime i kažem da je „glavni krivac“ za to dramaturškinja i rediteljka Milena Bogavac. O tome ste već pisali. NJenu objavu na društvenim mrežama podelio je veliki broj ljudi, među kojima i neke javne ličnosti. Nakon toga su stizali pozivi mnogih nacionalnih medija i priča se dobro raščula po Srbiji. Nadamo se da će to uticati da se odazovu i neke veće kompanije.

Da li se bližite novčanom cilju?

– Trenutno smo na oko 70 odsto ciljanog iznosa. Imamo oko 275.000 RSD. Međutim kad dođemo do 385.000, to automatski znači da imamo 770.000 kao što sam ranije objasnio. S obzirom da idemo brže nego što smo se nadali, mislim da možemo i da postavimo veći cilj. Zašto ne biste za mesec objavili tekst „Građani skupili milion dinara za obnovu seoskog doma kulutre“? Zvuči dobro?

I za kraj najbitnije – kakve su reakcije dece na celu ovu lepu situaciju?

– Navikli su na dobro. Morali su malo da gostuju po televizijama po prvi put pa im je to novo. Oni su najbolji promoteri svega, a ovo svakako i radimo zbog njih i generacija koje će doći. U petak na njihovoj premijeri sav prihod će ići za kampanju, takav je dogovor. Pozivamo sve da dođu u Sontu u 19 časova na premijeru „Šašave pesme“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari