Džon Eliot GardinerFoto: EPA/BEA KALLOS HUNGARY OUT

Jedan od najpoznatijih internacionalnih dirigenta, Englez ser Džon Eliot Gardiner je poznat po svojoj sklonosti za neuobičajeni izbor programa. Još 2019. se sa Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija predstavio sa napetim spojem simfonizma i dramskih vokalnih scena.

Posle simfonije br. 44 on diriguje jednu drugu Hajdnovu simfoniju iz poznih 1760-ih godina u kojima se kompozitor približava visoko-ekspresivnom svetu opere.

Hajdnova F-moll simfonija je jedno od najzagonetnijih i najradikalnijih dela iz pera kompozitora.

Ona počinje tamnim, laganim stavom.

U tom tonalitetu su i ostali stavovi te simfonije.

Strasnim, ekspresivnim tonovima ovog dela se priključuju i Veberove operske scene.

Britanska sopranistkinja Lusi Krou tehnički i melodijski je vrlo izražajno izvela ariju iz drugog čina ”Oberona” fon Vebera, kao i još jednu ariju iz iste opere i, nakon pauze, jednu ariju iz ”Slobodnog strelca”, jednako popularne opere ovog kompozitora.

Na kraju programa je izvedena Šubertova prva simfonija, začuđujuće delo 16-godišnjeg, prerano zrelog kompozitora, koji će je, nešto docnije, razviti u raskošnu dramatičnu muziku.

Ser Džon Eliot Gardiner napuniće 20. aprila 80 godina.

Ovaj dirigent svetske slave ima za sobom bogati muzički život.

On je rođen u Dorsetu, u malom gradu na jugu Engleske u kome je i odrastao.

Sa nepunih 15 godina već je stajao za dirigentskim pultom. Studije istorije su ga vodile u Kembridž u kome je 1964. osnovao Monteverdi Choir, a već 1969. je debitovao u Londonu sa Mocartovom ”Čarobnom frulom”.

Velike muzičke uspehe je imao izvodeći staru muziku saobrazno istorijskoj praksi izvođenja.

Ovde je reč na prvom mestu o legendarnoj turneji sa Monteverdijevim Bogorodičinim večernjem iz 1989, kao i izvođenjem Bahovih kantata povodom 250-godišnjice kompozitora.

Međunarodno interesovanje je izazvala njegova eruditski napisana Bahova biografija 2016.

Gardiner je pored English Baroque Soloists osnivač i Orchestre revolutionnaire et romantique sa kojim je snimio svih devet Betovenovih simfonija.

Gardiner je i šef-dirigent orkestra u Vankuveru, zatim Opéra National de Lyon u Francuskoj kao i NDR-Sinfonieorchesters u Nemačkoj.

Rečju, on je rado viđeni dirigent kod najznačajnijih orkestra sveta.

Ovom Šubertovom Prvom simfonijom se anticipira tročlani Šubert-ciklus, koji će biti izveden sukcesivno u naredne tri sezone sa ovim renomiranim simfonijskim orkestrom u Minhenu.

Izuzetno nadahnuto veče u predvečerje 80-godišnjice ser Džona Eliota Gardinera, Grand Seigneur(a) internacionalnih dirigenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari