Šerbedžija: Antiratnom porukom dajem doprinos normalizaciji 1

– Veselim se nastojećim koncertima u Srbiji koji se tradicionalno održavaju krajem godine – istakao je Rade Šerbedžija danas u Maršalovom salonu u Kombank dvorani, uoči njegove mini turneje sa orkestrom „Zapadni kolodvor“, koja počinje 26. decembra velikim koncertom u ovom prostoru, a već sledeći dan se nastavlja u Nišu i završava 28. decembra u Čačku.

Iako ne voli da najavljuje ko će sa njim nastupiti, već da to bude iznenađenje, specijalni gost koji je, prema Šerbedžijinim rečima, insistirao da bude na plakatu biće Damir Urban.

Konferenciju za medije pored Kombank dvorane organizovao je i Music Star.

Kada je prestao da se bavi pozorištem na svom jeziku, jer je 1992. otišao u London i tamo se bavio filmom, ali pomalo i pozorištem na engleskom jeziku, Šerbedžija je osetio da mu fali nastup na maternjem jeziku. Istakao je da je to glavni razlog zašto je počeo da radi koncerte.

– Počeo sam pisat pjesme i na svojim koncertima davati poruke zato što je to zadatak svakog čovjeka koji se bavi javnim poslom – da pozitivnom energijom i antiratnom porukom daje neki doprinos stabilizaciji i normalizaciji – smatra Šerbedžija.

On je ispričao kako je po odlasku u Ameriku upoznao Miroslava Tadića i sa njim počeo da stvara muziku.

Kada se sa Miroslavom baviš muzikom, moraš je ozbiljno shvatit“.

On objašnjava da je pesma Men se dušo od tebe ne rastaje” Branimira DŽonija Štulića motiv turneje zato što su je ljudi zavoleli, ali i zbog čežnje za tim, kako kaže, „prekrasnim muzičarem“ koji mu je bio dobar prijatelj.

– Imali smo običaj da kasno noću idemo u šetnje. Iako je bio brbljiv čovjek, sa njim sam najlepše šutio. Zamolio sam ga da mi napravi pjesmu za predstavu u kojoj sam igrao Miroslava Krležu, i čovjek je za otvaranje komponovao tu pjesmu, a ja sam mu nakon tolko godina nju vratio, javno. To je jedna ljubavna poruka njemu – kazao je Šerbedžija.

O nacionalnim, kritičkim odnosima prema njemu, od strane odreenih ljudi, ne razmišlja, a na pitanje novinara gde je Krležin šešir” odgovorio je iza sedam brda, iza sedam mora, iza sedam gora, kod njegovog prijatelja na sigurnom mjestu“.

– Ponekad odem po njega. Kada me je Krleža pitao šta želim da mi ostavi kada umre, ja sam mu rekao Vi nemate ništa, Vi ste socijalistički pisac – i zatražio da mu ostavi šešir. Iako je Krleža zaboravio na obećanje, posle njegove smrti dobio je poziv i tom prilikom su mu rekli da ga čeka šešir.

Na pitanje da li će na koncertima postojati segment posvećen Mileni Dravić, Šerbedžija odgovara sve moje pjesme uvek će biti posvećene Mileni”.

Kada su ga upitali šta mu kao profesija više paše, da li više voli glumu ili muziku, ispričao je da mu je njegova žena Lenka, koja ima smisla za humor, rekla da čovek treba biti dobar glumac, da odglumi, da zna da peva. Svoju decu i studente uči da ne shvataju svoju profesiju doslovno, jer profesija na taj način postaje dosadna, a gluma je, kako kaže Šerbedžija, zapravo lepršavost.

Svi imamo isto srce

Šerbedžija je sa žaljenjem primetio da u svetu nisu svi jednaki, što se kosi sa njegovim ubeđenjima, jer, kako kaže, on je socijalista.

– Iz ove moje perspektive svaki čovek je isti kao ja, neko je slavan neko manje slavan, neko neslavan, ali svi imao isto srce. Ja verujem da smo svi jednaki – kazao je Rade Šerbedžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari