Serija u kojoj je svaka različitost namerna: Druga sezona "Klana" donosi nastavak priče o pravom licu kriminala 1Foto: Promo/Serija Klan

Televizijska publika koja je bila zaintrigirana prvim delom serije Klan dobila je priliku da u istom tempu uživa i u narednih osam epizoda tog domaćeg ostvarenja.

Prva epizoda nove sezone premijerno je prikazana u prošlu subotu, a u ovom delu trilogije gledaoci će pratiti dalji uspon na lestvici kriminalne hijerarhije poznatih likova, Šoka (Aleksandar Dimitrijević) i Paše (Nedim Nezirović), dok će novi zapleti doneti i niz novih likova.

Svaka epizoda prve sezone završavala se rečima da je „Svaka različitost namerna“, ne treba ni da napominjemo da su asocijacije na političku situaciju 2003. godine u Srbiji svakome ko je živeo u to vreme veoma jasne.

 

Početak emitovanja novih osam epizoda, ekipa serije na čelu sa kreatorom Bobanom Skerlićem predstavila je nedavno medijima, kod beogradskih Silosa na Dorćolu.
Uz emitovanje prve epizode na otvorenom i svojevrsno druženje, u razgovoru sa novinarima i režiser i glumci su najavili još uzbudljivije priče koje prate uspon i pad mafijaškog klana, ispričane na neizmenjen, prepoznatljiv način.

Serija je i izvorno zamišljena kao trilogija od 24 epizode, gde prvi deo predstavlja rađanje klana, drugi opisuje njegov razvoj i unutrašnje sukobe i treći deo – njegovu propast, kazao je Skerlić tom prilikom.
Ovog puta, međutim, uz novi izvor zarade – otmice bogataša i političkih neistomišljenika.

Skerlić je dodao da inspiraciju za ovakvu tematiku nalazi u realnom životu i društvene situacije koju živimo.

– Trudio sam se ne samo da se bavim istorijskim referencama već da se malo igram i žanrovima. Ono što me je inicijalno ponukalo da se bavim ovim je nervoza koju u meni stvara bilo kakva promocija kriminala i sagledavanje kriminalaca kao nekih crnih bisera ili vitezova sa asfalta. Dosta sam se bavio time, čitao i knjige i tužilačka dokumenta gde se ispostavlja da se isključivo radi o šljamu. Taj crni kod i kodeksi, to su sve izmišljotine i bilo mi je stalo da se to vidi. Da su to beskrupulozne džukele, naveo je Skerlić i prokomentarisao da je glumačka ekipa „porasla“ u drugoj sezoni, te da se to vidi i u sigurnosti i u stavu sa kojim su glumci ušli u projekat.

Aleksandar Dimitrijević istakao je da je nastavak priče dramatičniji, dok se o kriminalu i ljudima iz tog miljea serija bavi na dublji način.

– U seriji se pojavljuju novi likovi koji će doneti nove probleme klanu. Kako će se to rešiti, publika će otkriti gledajući seriju. Kriminal ostaje u fokusu serije, ali se sada tim fenomenom bavimo detaljnije, ne na prvu loptu. U nastavku mnogo dublje zalazimo u karaktere glavih protagonista, rekao je Dimitrijević.

On je napomenuo da je ta nova dinamika priče, kao i razvoj sudbina pojedinih likova za njega bilo iznenađenje, ali i komični momenti koji prate čak i teška i brutalna dešavanja.

Nosilac druge glavne uloge, Nedim Nezirović, ističe da su ulozi za članove klana u drugoj sezoni mnogo veći i da time sve postaje ozbiljnije.

– U nastavku serije se malo menja tok priče, ulozi su veći. Više je u dramskom tonu i drugačiji je narativ priče, što je meni najzanimljivije. Publika dobija drugačiji način pričanja te priče, mislim da će to još više gledaoce držati prikovane za ekrane, smatra Nezirović.

On kaže da su glavni likovi, Paša i Šok, bez sumnje negativci.

– Način života i put koji su izabrali svrstava ih u kategoriju antijunaka. Mimo te pompeznosti, glamurozne estetike i Versaće trenerki zapravo kriju prljavu odeću. Meni je kao glumcu bilo najteže da poverujem da je takav život zaista moguć, kazao je Nezirović.

Ovog puta serija se bavi i roditeljima, što je veoma bitno, jer moramo da vidimo „odakle sve to kreće“, komentariše Gorica Popović svoj lik u seriji.

– Ovo je jedna majka, naizgled normalna žena koja voli svog sina, i u prvoj sezoni se vidi da je ona jako kritična prema sinu i njegovom društvu. Sada ovde, međutim, ona je i dalje brižna, ali uviđa koliko je važno da njen sin preživi, da se nekako izvuče iz svega toga. Nema ona iluziju da će on da postane bog zna kako pošten i čist, ali je naravno majčinski uz njega. Iz te ljubavi dolazi i njeno pridruživanje svima njima, objašnjava Popović i dodaje da se radi o slojevitoj ulozi koja, iako nije noseća, „ima dosta toga da se u njoj igra“.

– Boban Skerlić je divno, veoma vešto napisao ne samo taj već i sve druge likove, i srećna sam što sam bila deo toga, zaključila je Popović.

Ljubinka Klarić opisuje Cvetu, lik koji tumači, kao ženu koja je otupela jer je dugo u svemu tome, te ne preispituje poreklo novca za život u izobilju.

– Ona se i mlada udala, potiče i iz porodice kojoj to nije strano, a sve što se dešava oko nje ona utapa u alkohol i tako stiče ravnodušnost, objašnjava Klarić.

Ona napominje da je prvi put dobila priliku da igra ulogu kakvu do sada nije igrala.

– Jednu rasturenu, uplašenu ženu, koja više ne razlikuje stvarnost od fikcije, kaže Klarić i dodaje da serija u obe sezone prati žanrovski istu liniju, ali da su događaji ti koji više nisu tako smešni, već postaju mučni, tužni i tragični, tarantinovski. Upadaju sve dublje, ali opet humor ne izostaje, bez obzira kako situacije gadne bile, navodi Klarić.

Tu „tarantinovsku“ crtu serije podvukao je i mladi Vladimir Kovačević kada je kazao da, kao neko ko Dorćol doživljava kao svoj, premijeru kod Silosa na Dunavu ne može da poveže sa „crvenim tepihom“, niti se tako oseća zbog učešća u seriji.

– Crveni tepih mi je malo pretenciozan i inače a posebno za seriju kakva je „Klan“, zaključio je Kovačević i obećao publici bolju sezonu nego prvu.

Glumačku ekipu ove sezone, u produkciji kuće Fajerflaj, pored vodećeg dvojca čine i Vladimir Kovačević, Nenad J. Popović, Mladen Sovilj, Ivan Zarić, Feđa Štukan, Uroš Jovčić, Miloš Petrović Trojpec, Gorica Popović, LJubinka Klarić i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari