O mehanizmima koji omogućuju da se kriminal "zapati" 1

Emitovanje nove televizijske serije „Klan“ počinje ovog vikenda na Radio-televiziji Srbije.

Ova savremena akciona drama, čiji je scenarista i reditelj Boban Skerlić, u osam epizoda prati uzdizanje dva sitna kriminalca i njihov životni put.

Ubistvo Tigra, najvećeg mafijaškog bosa ovog dela Evrope, uzdrmalo je do temelja srpsko podzemlje.

Mnogi žele da zauzmu njegovo mesto, karte se ponovo dele, svi žele svoje parče plena i spremni su sve da urade da bi ga osvojili.

Na marginama tog sveta, Šok i Paša, mladi provincijalci i ne preterano uspešni sitni lopovi, tek počinju svoju karijeru koja će ih dovesti do neslućenih visina.

Boban Skerlić izjavio je nedavno za Danas da mu je osnovna namera bila da sruši sliku o kriminalcima kao vitezovima asfalta.

„Da ih pokažem u trenucima kad su slabi i nesigurni, ali i da naglasim da su nužni preduslovi za uspeh u toj privrednoj delatnosti beskrupuloznost i koruptivna prilika. To podrazumeva kontakt sa establišmentom – bezbednosnim, policijskim, političkim…“, kazao je Skerlić, čiji se i poznati film „Do koske“ bavi sličnim temama.

Upitan i da li je bilo stvarnih događaja koji su ga inspirisali, odgovorio je da je život uvek inspiracija.

„Mi smo likove i događaje koristili u meri u kojoj je to bilo dramaturški oportuno. Svakako nije u pitanju nikakva rekonstrukcija. Nismo želeli da nam fakta zamagle put u traženju istine dramskog dela“, ispričao je Skerlić.

On je istakao i da se „Klan“ bavi mehanizmima koji omogućuju da se organizovani kriminal „zapati“, te da u tom smislu serija predstavlja upozorenje na posledice koje koketiranje sa kriminalnim miljeom može imati.

U seriji igraju uglavnom mladi i ne toliko afirmisani glumci, na čijem čelu su Aleksandar Dimitrijević i Nedim Nezirović koji tumače glavne uloge. Tu su i: Feđa Štukan, Vladimir Kovačević, Nenad J. Popović, Mladen Sovilj, Ivan Zarić, Stojan Đorđević, Sava Stojanović, Uroš Jovičić, Miloš Tanasković, Anđela Popović, Miloš Petrović, Nikola Vujović, Dejan Karlečik, Milena Božić, Amila Terzimehić, Danilo Mihajlović, Miloš Lazić, Nebojša Rako, Milan Uzelac, Nenad Petrović, Milos Đorđević, Stefan Bundalo, Aleksandar Đurica, Jovana Gavrilović, Jovana Golubović, Srđan Timarov, Nebojša Ilić, Enver Petrovci, Ljubinka Klarić, Saša Ali, Igor Damnjanović… Direktorka fotografije je Maja Radošević, scenograf Kiril Spaseski, kostimografkinja je Tanja Radišić, a šminku potpisuje Dubravka Bušatlija.

Serija je proizvedena u saradnji Telekoma Srbije i FireFly produkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari