Šest pisaca u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za roman godine 1Foto: Logo

Postoji definicija: književno priznanje zaista je značajno kada u njegovu istoriju uđu i pisci koji ga nisu dobili, a spisak dobitnika neprekidno dovode u pitanje (kasnije potvrđena) velika dela, uskraćena za lovorike.

Zato je najuži izbor za NIN-ov roman godine važno mesto. Lista do koje je žiri neretko dolazio teže nego do odluke o dobitniku. Za čitaoce –  prava preporuka kada je o domaćoj prozi reč. Za romanopisce – ponekad prilika da iskažu poštovanje kolegama. „Vidjevši listu kandidata, dala sam svoj unutarnji glas Borislavu Pekiću“, rekla je pre tačno tri decenije tada nagrađena Dubravka Ugrešić, navodi se u NIN-ovom saopštenju.

Naravno, i vreme za spekulacije. Ili „poslednji krug pakla“, kako je nekada, u prolazu, dobacio poznati književnik, kome se igra sa širim, užim i najužim izborom očigledno nije naročito svidela.

Možda je znao da po važećem pravilniku žiri ima obavezu da načini samo jednu listu, ne računajući da su ovakva pravila utvrđena mnogo pre nego što je na konkurs, kao 2018, počelo da stiže čak dve stotine naslova.

Tamara Krstić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Zoran Paunović (predsednik) će ime dobitnika NIN-ove nagrade saopštiti u ponedeljak, 14. januara 2019, oko podneva na konferenciji za novinare u Dorćol placu, a priznanje će biti uručeno nedelju dana kasnije u Jugoslovenskoj kinoteci.

Pokrovitelji NIN-ove nagrade su Sberbank, GO Stari grad, kao i jedna domaća i jedna strana kompanija koje žele da ostanu anonimne.