Sezona nagrada se zahuktava: Ovo su ovogodišnji favoriti za Oskara 1foto: MCF Promo

Sezona nagrade u Holivudu je već krenula, i ma koliko značile dobitnicima istih i nominovanima, ipak svi željno iščekuju samo onu na kraju puta, a to su Oskari. Nominacije još nisu stigle, ali već sad postoje predviđana ko će uleteti u probrano društvo najboljih filmskih radnika za prethodnu godinu.

Kao i prethodnih godina, i ove se pred samo objavljivanje nominacija postavlja pitanje inkluzivnosti, odnosno nedostatka iste. Skoro svake godine senku na ceo događaj baci hešteg #OscarsSoWhite koji kritikuje zastupljensot jedne rase u nominacijama, ali i kritike kako nema dovoljno nominovanih ženskih autorskih glasova, kao ni pripadnika LGBTQ populacije. Svi ti problemi postoje i regularni su, ali zbog toga sve ponekad deluje kao da se ni ne razmišlja o kvalitetu filmova, već samo da se se sve navedene fijoke moraju ispuniti kao po nekakavom ključu.

Ove godine će izgleda mnogi od tih preduslova biti ispunjeni, ali ipak, prvo i najvažnije, biće nominovani zato što su dobri i solidni filmovi sa dobro odrađenim filmskim zadacima, a onda sve ostalo.

Kako za sad izgleda, po kladionicama, hajpu ali i kampanjama koje rade filmovi, odnosno njihove producentske kuće, ovo su glavni favoriti za nominacije:

Najbolji Film:

Everything Everywhere All at Once
The Fabelmans
Babylon
Tár
Top Gun: Maverick
The Banshees of Inisherin
Avatar: The Way of Water
Elvis
Glass Onion: A Knives Out Mystery
Triangle of Sadness

Od emotivnog holivudskog pejzaža iz snova Fabelmanovih, koji ima svakako najsigurnije mesto u ovoj grupi, do globalnog hita „Top Gun: Maverick“, i preko rasplesanog kung fu šarenila „Everything Everywhere All at Once„, nominacije za najbolji film bi trebale da predstavljaju presek svih nagrada te večeri. I dok bi poluautobiografska briča Stivena Spilberga trebala da bude jedan kroz jedan najveći favorit večeri, „Matriks za sredovečne žene“ (Everything Everywhere All at Once)  rediteljskog tandema Danijels, pored toga što markira sve kutije politčke korektnosti je bez sumnje dobar film i fantastično bioskopsko iskustvo. Deluje da će ostali filmovi ovu nominaciju zaraditi zato što su favoriti u drugim kategorijama.

Najbolji reditelj:

Sezona nagrada se zahuktava: Ovo su ovogodišnji favoriti za Oskara 2
foto: EPA-EFE/EDUARDO LIMA

Steven Spielberg, The Fabelmans
James Cameron, Avatar: The Way of Water
Daniel Kwan and Daniel Scheinert, Everything Everywhere All at Once
Todd Field, Tár
S.S. Rajamouli, RRR/Ruben Östlund, Triangle of Sadness

Glavni favorit je svakako Spilberg, i već je izvesno da će poneti kući treći Oskar za režiju (prethodna dva je dobio za „Šindlerovu listu“ i „Spašavanje redova Rajana“). Mnogi očekuju da će potapš po ramenu u vidu nominacije dobiti i Kameron za nastavak „Avatara“, dok je Danijelima za „Everything Everywhere All at Once“, nomiancija puna kapa za ipak većinski konzervativnu Akademiju. Sveta krava „arty farty“ sveta ove godine je Tod Fild, pa se očekuje da i on dobije priznanje u vidu nominacije, dok se za peto mesto među nominovanim očekuje neko iznenađenje u vidu neameričkih autora sa autorskim hitom. To vrlo lako mogu biti ili indijac Rajamouli za hit koji je nadrastao Bolivud „RRR“, ili dobitnik Zlatne palme Ostlund. Mada ako mene pitate, i nominaciju i a i Oskara je zaslužio Martin Mekdona za nikad bolji zanatski i „filmadžijski“ rad u filmu „The Banshees of Inisherin“, ali i Akademija kao i ostatak filmskog sveta ovog autora vidi „samo“ kao odličnog scenaristu, tako da će njemu puna kapa biti još jedan Oskar za najbolji scenario.

Najbolji glumac:

Sezona nagrada se zahuktava: Ovo su ovogodišnji favoriti za Oskara 3
Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Colin Farrell, The Banshees of Inisherin
Austin Butler, Elvis
Brendan Fraser, The Whale
Bill Nighy, Livin
Paul Mescal, Aftersun

Verovatno najzanimljivija trka ove godine vodiće se u ovoj kategoriji. Sa jedne strane imamo Kolina Farela koji iz godine u godinu potvrđuje svoj kvalitet i sad je na vrhuncu, sa pričom o dva Irca koji prekidaju prijateljstvo. Međutim, sa druge strane imamo bioskopski hit „Elvis“ koji je podelio i kritiku i publiku, ali ako smo se oko nečega slagali to je da je Ostin Batler razvalio i bio jako šarmantan. Akademija voli biografske priče, a davala je Oskare mnogo gorim glumcima u mnogo gorim filmovima (kah kah Rami Malek kah kah). I naravno, imamo i comeback story. Brendon Frejzer glumi u filmu „Whale“, (ispod)prosečenom autorskom filmu u kojem je ipak Frejzer skroz zasijao svojom ulogom. Bezobzira na sve, problem je i kvalitet filma, ali i njegov mračni ton koji se, gotovo je sigurno, neće dopasti biračima iz Akademije. Ostala dva mesta nakon ova tri favorita nisu mnogo bitna, pa mogu i da ih bodele Biliju Naiju ili Polu Meskalu, ili da nagrade Toma Kruza zbog velikog uspeha nastavka filma „Top Gun“.

Najbolja glumica:

Sezona nagrada se zahuktava: Ovo su ovogodišnji favoriti za Oskara 4
foto: EPA EFE/ETTORE FERRARI

Cate Blanchett, Tár
Michelle Yeoh, Everything Everywhere All at Once
Michelle Williams, The Fabelmans
Danielle Deadwyler, Till
Margot Robbie, Babylon

Sa jedne strane deluje da je ovde sve već gotovo i pre nego je počelo i da Kejt Blanšet gotovo sigurno uzima nagradu za ulogu izmišljene dirigentkinje koja se bori da ostane relevantna dok joj preti sablja „cancel“ kulture. Ipak, hajp koji vlada oko sjajne uloge koju je ostvarila Mišel Jeo kao i velikoj karijera koju ima iza sebe a koja može biti krunisana upravo Oskarom za ulogu u „Everything Everywhere All at Once“. Borba će se voditi do kraja između njih dve, a kao i u slučaju glumaca, ostale nominovane će tu biti samo pomenuti reda radi, kao nagrada za trud i zalaganje.

Sporedna muška uloga:

Sezona nagrada se zahuktava: Ovo su ovogodišnji favoriti za Oskara 5
foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Ke Huy Quan, Everything Everywhere All at Once
Brendan Gleeson, The Banshees of Inisherin
Paul Dano, The Fabelmans
Judd Hirsch, The Fabelmans
Barry Keoghan, The Banshees of Inisherin

Možda Mišel Jeo ne dobije nagradu za ulogu vlasnice perionice veša, ali njen filmski muž je gotovo siguran novi Oskarovac od ove godine. Kao i kod Frejzera, i ovde imamo priču o povratniku u prvu ligu filmova, s tim što Huj Kvana više pamtimo kao dete iz kultnih naslova o Indijani Džonsu kao i iz Gunisa. Ostali nominovani će se podeliti verovatno između dva odlična glumačka filma „Banshees of Inisherin“ i „Fabelmans“.

Sporedna ženska uloga:

Sezona nagrada se zahuktava: Ovo su ovogodišnji favoriti za Oskara 6
foto: Angela Bassett

Jamie Lee Curtis, Everything Everywhere All at Once
Kerry Condon, The Banshees of Inisherin
Angela Bassett, Black Panther: Wakanda Forever
Dolly De Leon, Triangle of Sadness
Nina Hoss, Tár

Iako je legenda, Džejmi Li Kertis nikad nije bila nominovana za Oskara. Možemo ove godine očekivati i nominaciju, a što da ne i nagradu za ulogu radnice u opštini. Međutim, sa druge strane, „Black Panther“ je već godinama film za koji se očekuje da preskoči tu granicu koja deli filmove ovenčane nagradama i Marvelov univerzum. Ona kao majka pokojnog superheroja je što bi Amerikanci rekli „scene-stealer“ i nije nemoguće da se okiti Oskarom.

Što se tiče ostaslih kategorija, za tehničke Oskare borba će se očigledno voditi između filmova „Everything Everywhere All at Once“ i „Top Gun“. Kao što smo rekli, originalni scenario gotovo sigurno odnosi „Banshees“, dok će se za adaptaciju boriti „Women Talking“, „Glass onion“ ali i „All Quiet on the Western Front“. Ovaj poslednji, nemački, će uz indisjki „RRR“ kao i belgijski „Close“ biti verovatno glavni kandidat za najbolji strani film, dok će se za najbilji animirani boriti „Pinokio“ Giljermo Del Tora i „Marcel the Shell with Shoes On“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari