Pokretne slike su jezik naše civilizacije 1Foto: FoNet

– Hvala Kinoteci, u njoj sam odrastao, u njoj sam učio o filmu. Srećan sam što nagradu dobijam zajedno sa Zelenovićem i Fanđom, na čijim sam se crno-belim fotografijama takođe školovao, jer ono što je uradio za Živojina Pavlovića u „Buđenju pacova“ i „Kad budem mrtav i beo“, bile su antologijske stvari – kazao je primajući Zlatni pečat reditelj Slobodan Šijan, u nedelju uveče na Dan Jugoslovenske kinoteke, u ovoj instituciji, u sali „Makavejev“.

Reditelj, i jedno vreme direktor Jugoslovenske kinoteke, nagrađen je za doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj kinematografiji.

Zlatni pečat za doprinos domaćoj kinematografiji dobio je direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo, koji se zahvalio svima koji su došli da zajednički obeleže Dan Kinoteke, da proslave nagrade i prisustvuju otvaranju Festivala nitratnog filma.

– Ovo je najveća nagrada koju mogu da dobijem. Ovo nije nagrada za neki događaj, za neko delo, za film… ovo je nagrada za jedno trajanje, za dugogodišnji rad, i za uspešno prisustvo u srpskom i jugoslovenskom filmu – kazao je on.

Da 125 godina u istorijskim razdobljima nije mnogo, ali da je 125 godina sa pokretnim slikama promenilo svet i obeležilo ga, primetio je takođe nekadašnji dugogodišnji direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, koji je Zlatni pečat dobio za doprinos razvoju upravo ove institucije. On je kazao da je svaka civilizacija imala svoj jezik i dodao: „Mislim da su pokretne slike jezik naše civilizacije“.

– Nagradu Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke osnovali smo ’95. godine, ne znam da li ću preterati, ali, iz besa. Bili smo zaključani sa svih strana, niko nam nije otvarao vrata. Onda smo odlučili da napravimo nagradu, nije važno kako će se zvati, dok nosi ime Kinoteka – prisetio se on.

Iste večeri uručene su i Plakete kinoteke, novinarki portala Nova.rs Mioni Kovačević, za afirmaciju filmske umetnosti u medijima, gradskom sekretaru za kulturu Ivanu Karlu i uredniku filmskog programa Kulturnog centra Niš Dejanu Dabiću, te kino-operateru Kinoteke Petru Duroviću.

Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, podsetio je da je 6. jun dan kada se Kinoteka oduži onima koji su zadužili jugolovenski, ali i svetski film.

– Pre godinu dana u specijalnim uslovima Dan Kinoteke proslavljen je na način na koji je to bilo moguće. Tada smo prikazali digitalno restaurirani film „Poseban tretman“ Gorana Paskaljevića koji na žalost više nije sa nama. Sa nama nije ni naš Simke (Zoran Simjanović), ni Žika Bogdanović, ni mnogo onih koji su svoj talenat i trud, znanje i umeće utkali u ono što nazivamo istorija pokretnih slika. Zbog toga predlažem da na specifičan način pozdravimo one koji su nas napustili između dva naša rođendana, ove i prošle godine, gromoglasnim aplauzom – kazao je Pantelić.

Dan Kinoteke je takođe i dan kada počinje Festival nitratnog filma, koga je ustanovio Aleksandar Erdeljanović, upravnik kinotečkog Arhiva.

Erdeljanović je pozdravio goste koji su došli iz drugih kinoteka i filmskih arhiva, iz Severne Makedonije, Republike Srpske, Slovenije, Bugarske, Mađarske, i dodao da narednih dana očekuju i kolege iz Hrvatske, Katalonije, Rusije, Crne Gore. On je podsetio na bogat repertoar ovogodišnjeg Festivala među kojima je francuski film „Jadnici“ (1934) i egipatski „Saladin“ (1963), kao i na filmove koji su poslednjih godina pronađeni i identifikovani u Arhivu Kinoteke. Ove godine biće prikazano 36 filmova iz 26 arhiva i srodnih ustanova, iz 17 nacionalnih kinematografija.

Festival je u nedelju veče otpočeo prikazivanjem kratkog filma „Prvi Vukov sabor u Tršiću“, jednog od nedavno pronađenih u Kinoteci, a zvanično ge je otvorio nemi film „Mornar sa broda Lejdi Leti“, sa Rudolfom Valentinom u glavnoj ulozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari