Širi se galerija na otvorenom 1

U organizaciji Kulturnog centara „Ribnica“ iz Kraljeva i ove godine organizovan je šesti po redu „Street Art“ festival, smotra mladih stvaralaca na kojoj pored učesnika iz Kraljeva, Čačka, Kruševca, Beograda učestvuju i gosti iz Berlina.

Ovaj festival koncipiran je kao mesto okupljanja mladih koji svoja dela stvaraju na javnim mestima i na javnim površinama. Ovaj vid izražavanja biva zadnjih godina širom sveta sve više podržavan od lokalnih vlasti, kako bi se kreativnost mladih usmerila ka osmišljenom oslikavanju javnih površina koje svojim izgledom ruže taj prostor. U Kraljevu „ulična i fasadna“ umetnost uživa podršku lokalnih vlasti još od pre desetak godina, kada je na inicijativu Dimitrija Jovanovića, tadašnjeg direktora KC, počelo oslikavanje zapuštenih fasada, u čemu su učestvovali i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, predvođeni docentom Miroslavom Lazovićem. Tako je Kraljevo postalo svojevrsna galerija na otvorenom, sa više od stotinu oslikanih murala na zgradama i drugim javnim površinama.

Učesnici ovogodišnjeg festivala su svoj rad organizovali u dva dela. Najpre su do 20. avgusta oslikali mural u pasažu glavne gradske ulice, a program se nastavlja danas, kada će novi izgled dobiti delovi mosta na Ibru. Festival ima i još nekoliko segmenata, a ove godine je to radionica fotografije koju vodi majstor Vladimir Marinković, kao i niz pratećih muzičkih nastupa, kojima pored već afirmisanih grupa poput Atheist Rap i Dece loših muzičara, nastupaju i muzičari iz Udruženja Rok planeta iz Kraljeva. Festival se završava u subotu nastupom di-džejeva iz Kragujevca pod nazivom Sofa Kru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari