Sjaj i ponori bogataškog letovanja: "The White Lotus" je serija o kojoj priča ceo svet 1foto: HBO Max Promo

Svakako je ove godine bilo boljih serija, onih sa većim budžetima, akcijom, zmajevima, i jačom PR mašinerijom, ali deluje kao da je poslednja dva meseca 2022. godine obeležila serija o privilegovanim belim ljudima na Siciliji i njihovim seksualnim avanturama. Nekako deluje da su svi gledali drugu sezonu sjajne serije Majka Vajta – „White Lotus“.

Prošle godine je otpočela serija, tada zamišljena kao specijal od samo nekoliko epizoda, koji kritikuje klasne i rasne razlike, ušminkavajući ih u fin palp sadržaj i „murder mistery“ zaplet. Ipak, veliki uspeh prve sezone serije „White Lotus“ naterao je i „HBO“ ali i Majk Vajta da nastavi u sličnom tonu, sa nekim novim likovima i novim destinacijama, ali i dalje sa oštrom i bespoštednom porukom. Havaje iz prve sezone je zamenila Sicilija, jer naslovni hotel sa 5 zvezdica očigledno postoji širom sveta.

U novoj sezoni, i vrelom i seksi italijanskom letovalištu dočekali su nas temeperamenti radnici uvek spremni za koji dolar više zarade, deda, otac i sin, (F. Murray Abraham, Michael Imperioli, Adam DiMarco) koji svako sa sobom nosi deo toksičnosti svoje generacije, bilo da je to najstariji koji verovatno misli da time što je otvoren u svom ponašanju i razgovoru sve može da mu se oprosti, do najmlađeg koji misli da poništavajući dela svojih predaka i praveći od sebe dobrog dečka, sve će mu zauvek biti oprošteno. „Double date“ par novih bogtaša (Aubrey Plaza, Meghann Fahy, Theo James, Will Sharpe), gde ovi nešto usepšniji „uče“ ove novije kako treba da se ponašaju sad kad su pare stigle u njihov život, ali i kako se bračni ćorsokaci lako prevazilaze usputnim prevarama.

Na kraju, tu je i bogata udovica (Jennifer Coolidge) koju smo upoznali u prošloj sezoni, sada sa novim mužem koji deluje kao da joj sprema nešto, ali i gomilom homoseksualaca koji previše se trude da joj bude nezaboravno letovanje. Tu je i njena asistentkinja (Haley Lu Richardson) pogubljena devojka koju svi modni blogeri već nedeljama osuđuju zbog katastrofalnim modnih izbora. I da, kao pripadnici niže klase spremne da zarade koliko god mogu, tu su i dve lokalne prostituke (Simona Tabasco, Beatrice Grannò) koje će svojim delovanjem uspeti da urade ono zbog čega su tu i došle. Da zarade fine pare na gluposti bogataša.

Serija počinje tako što vidimo beživotno telo koje pluta u moru, kao i vest da policija je našla još nekolicinu tela blizu, da bi se onda vratili na početak cele priče. Nedeljama unazad ljudi su pogađali na osnovu tragova koje su nam scenaristi ostavljali, ko je mrtav ili ubijen, ali i ko je ubica. Mreža se toliko plela da je do kraja realno svako mogao nekoga da ubije (namerno ili slučajno) ali je i svako mogao da postane žrtva, i niko od publike ne bi ništa rekao i svi bi bili zadovoljni, što je svakako veliki uspeh samog autora. Svi smo samo čekali konačan rasplet, koji vam svakako neću sad spojlovati.

Međutim, ipak poenta koja je ostala mnogo veća i bitnija, a to je razotkrivanje svih malih i velikih problema u licima i naličjima ljudi, koje vrućina, lepe destinacije ali i seks i zavođenje još više izbace u prvi plan i napolje iz sakrivenih misli. To je ono nešto što je prvilačilo ljude iz nedelje u nedelju da se vraćaju ovoj seriju, iako su česti bili komentari na društvenim mrežama kako svi gledaju i uživaju, a da se realni ništa specijalno ne dešava.

Ono u čemu je Majk Vajt otišao dalje od prve sezone je što je svoje likove postavio realističnije. U prvoj sezoni su likovi bili više karikature kojima se treba smejati. Ovde su bogataši, razmaženi i seronje, dosta nijansiraniji, na zemlji, toliko da mogu i da vas zavedu iako potajno zante da su likovi koje morate da osuđujete. Više su bile osobe koje i možete da sretnete na nekom luksuznom putovanju. Ako vam se desi da imate novca da ispratite takav put.

Već je najavljena treća sezona, i kako je Vajt već u nekim intervjuima naglasio, prva sezona se bavila klasom, druga seksom, za treću nam je spremio odnos bogate klike prema „new age“ i istočnjačkim filzofijama i religijama, i već sad vidimo da će ovo izgleda biti het trik za njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari