Skorseze odgovorio na apel pape Franje: Snima novi film o Isusu 1Foto: EPA-EFE/JALAL MORCHIDI

Veliki filmski reditelj Martin Skorseze najavljuje novi film o Isusu, kao odgovor na apel pape Franje umetnicima, sa kojim se sreo usled svoje turneje po Italiji, posle Kanskog festivala.

Skorseze, koji se već bavio religioznim temama u svojim filmovima, sastao se sa papom pre konferencije pod nazivom Globalna estetika katoličke imaginacije u Rimu. Reditelj i njegova supruga Helen Moris imali su i kratak privatni sastanak sa papom u Vatikanu, piše Varieti, a prenosi Index.hr.

Skorseze je govorio o svojim planovima tokom konferencije koju su zajednički organizovali jezuitska publikacija La Civilta Cattolica i Univerzitet Džordžtaun. Antonio Spadaro, urednik publikacije, ispričao je da je Skorseze tokom njihovog dijaloga smenjivao reference na svoje filmove sa ličnim anegdotama. Skorseze je govorio i o uticaju pape Franje na njegovu odluku da pokrene ovaj projekat.
U razgovoru je bilo reči i o Skorsezeovom divljenju Jevanđelju po Mateju Pjera Paola Pazolinija, a reditelj je objasnio i značaj svog kontroverznog filma iz 1988. Poslednje Hristovo iskušenje, prenosi Index.hr.

Pored toga, prisetio se svog istraživanja o Isusu, prikazanog u njegovoj drami Tišina iz 2016. Film, koji se fokusira na progon jezuitskih hrišćana u Japanu iz 17. veka, prikazan je u Vatikanu 2016. godine, što je značajno s obzirom na to da je papa Franja prvi jezuitski papa koji se pridružio jezuitskom redu u nadi da će postati misionar u Japanu.

Iako Skorsezeov menadžer Rik Jorn tek treba da komentariše rediteljev najnoviji projekat fokusiran na religiju, projekat nastavlja jasnu nit kroz Skorsezeovu karijeru, preplićući njegov rad sa dubokim istraživanjima vere i duhovnosti. Uz najavu, Skorsezeova italijanska turneja uključuje seriju projekcija, njegovih filmova, predavanja za studente filmskih studija i govor u Bolonji, u okviru festivala filmske baštine Il Cinema Ritrovato.

Index.hr prenosi da je fanove na Tviteru uzbudila vest da Skorseze radi na novom filmu, ali neki veruju da će film Mela Gibsona Strast: Vaskrsenje proći bolje. „Jadni, ostaću uz svog prijatelja Mela, on će kroz Vaskrsenje ispričati pravu priču o Isusu, kao što je to učinio u Mukama“, napisao je jedan korisnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari