Slađana MiloševićSlađana Milošević, foto: Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Slađana Milođević preminula je danas u Beogradu, a Jadranka Janković je za Danas ispričala kako će pamtiti našu čuvenu muzičarku.

Slađana Milošević bila je po mnogima rok ikona i princeza koja je donela rok  u Jugoslaviju.

– Pamtiću je kao jednu fascinantnu ženu koja je pratila trendove i išla ispred svog vremena bez obzira na to koji je muzički stil koristila. Od nih čuvenih njenih hitova „Miki, Miki“ kada je bila popularna Olivija Njutn Džon do varijante kada je bila u Los Anđelesu i svirala lagani hevi kao Guns and Roses i „Patience,“ do balade po kojoj je svi pamtimo sa Dadom Topićem „Princeza“, koju sam i ja kao klinka obožavala,“kaže za Danas rok novinarka Jadranka Janković.

Prema njenim rečima fascinantan je i aktivizam Slađane Milošević u raznim sferama, a pre svega njena borba za prava muzičara.

– Bila je jako aktivna u borbi za autorska prava i status koji su muzičari trebali da steknu, a mislim i da je bila član nekih od tih organizacija gde je na pravi način pokušavala da skrene pažnju da ljudi i umetnici, koji se bave ovom vrstom posla i uopšte muzikom ne treba da imaju neke tužne sudbine kao recimo Margita Stefanović iz EKV, nego bi društvo, pogotovo žene, trebalo da ih ispoštuje na pravi način i da im mogućnost da žive od svog posla. Ako tako pogledate, ona je bila aktivista što se tiče muzičkog biznisa a van toga izuzetno harizmatična i fascinantna žena koja nas je uvek ostavljala bez daha sa svojim imidžom i sa svojim transformacijama. Pri tom je uspela sve ove decenije da ostane na muzičkoj sceni i da sa svojom harizmom i svojim kvalitetom nadmaši vreme. Znate i sami da je vreme prema nama ženama surovo i da kad dođete u te neke poznije godine onda je lako pasti u zaborav pred nekom novom generacijom, međutim Slađana Milošević je uvek bila zaštitni znak za hrabru, jaku i nadasve talentovanu ženu na našoj sceni. I, prosto je ta dugovečnosti i to poštovanje, koje su fanovi i kolege iz posla imali prema njoj, u stvari, pokazalo koliko je talenat i koliko je kvalitet u pitanju – ističe Jadranka Janković.

Njihov odnos je, kako kaže, bio odnos uzajamnog poštovanja jedne prema drugoj i uvek su imale teme o kojima su mogle da pričaju.
– Pamtim je kao radoznalu ženu, koja je na pravi način pratila svetske trendove i bila lišena predrasuda po pitanju članova benda, a mislim i da joj se dopao ceo taj rokerski fazon. Mene bi impresioniralo to što kad god bih je videla, ona ja uvek bila savršeno doterana sa tom ekscentičnom frizurom, sa tom specijalno iskreiranom odećom, prosto je plenila kad se pojavi, bez obzira na to koji je stajling u pitanju. Ona je meni od pank estetike, preko hevi estetike, do neke pop dame uvek išla ispred svog vremena i preteča je svega što ste kasnije mogli da vidite na svetskim zvezdama kao što je recimo Lejdi Gaga. Slađana je išla na taj pozitivni šok. Kad se pojavi, jednostavno, ljudima zastane dah. Bila je svesna te svoje pojave i znala je to da iznese – zaključuje Jadranka Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari