Slavku Štimcu nagrada za promociju domaćeg filma 1

Film „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato” Srđana Penezića otvoriće 13. septembra Internacionalni festival filmske režije u Leskovcu (LIFFE), a glavnom glumcu i koscenaristi ovog ostvarenja Slavku Štimcu biće uručena nagrada za promociju našeg filma u svetu.

Priča o čoveku koji uvek traži dobro u životu bez obzira na sve nedaće koje mu se dešavaju imaće tako, nakon svetske premijere u Montrealu, svoje prvo prikazivanje u Srbiji u Leskovcu. Srđan Penezić je scenarista i reditelj ove, kako je sa pojasnio, „bajke za odrasle, o tome kako bi život mogao da bude lep kada čovek ne bi bio čoveku vuk“, a u filmu pored Štimca igraju i Hana Selimović, Mirjana Joković, Bogdan Diklić, Helena Jakovljević…

U zvaničnoj selekciji u Kulturnom centru Leskovac i Narodnom pozorištu do 17. septembra biće prikazano još 11 naslova iz regiona. Prema rečima selektora Milana Špičeka, ostvarenja u konkurenciji za glavnu nagradu festivala Grand Prix „Živojin Žika Pavlović” su različitih žanrova i priča, kao i rediteljskih rukopisa. U konkurenciji su, pored „Dobrice” i: „S one strane“ Zrinka Ogreste, „Imena višnje“ Branka Šmita i „Sve najbolje“ Snježane Tribuson (Hvratska), „Otadžbina“ Olega Novkovića, „Dobra žena“ Mirjane Karanović i „Dnevnik mašinovođe“ Miloša Radovića (Srbija), „Lazar“ Svetozara Ristovskog i „Deca sunca“ Antonija Mitrikevskog (Makedonija), „Naša svakodnevna priča“ Ines Tanović (BiH) i „Šiška delux“ Jana Cvitkoviča (Slovenija), uz jedan „film iznenađenja“.

/Žiri koji će odlučivati o dobitnicima nagrada „Živojin Žika Pavlović“ i nagradama Zlatni lešnik za najbolju mušku i žensku ulogu, čine hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, reditelj iz Srbije Srdan Golubović i glumica Nataša Ninković.

Darko Bajić, umetnički direktor festivala, najavio je i već tradicionalnu konferenciju reditelja – gostiju festivala.

– LIFFE kroz saradnju sa kinematografijama u regionu stvara uslove za korišćenje velikog kulturnog prostora. Sreća je za autore što se njihovi filmovi u regionu smatraju svojim, bliske su nam teme, jezik, kultura. To za sve nas znači više publike, a samim tim i više mogućnosti za producente da prave nove filmove – kazao je Bajić.

U revijalnom programu biće prikazan dokumentarni film oskarovca Rona Hauarda „The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years”, samo dva dana nakon svetske premijere u Londonu. Novina je revijalni program „Oni dolaze” sa 30-ak kratkih filmova mladih autora, studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a namera je da ubuduće i ta selekcija bude regionalna.

U pratećim programima biće predstavljene knjige „A ko si ti?” Predraga Mikija Manojlovića, „Glumac je glumac je glumac” Zijaha Sokolovića i „Filmus” Slobodana Šijana. Festival prati i muzički program – na otvaranju nastupa hor Viva Voks, a na zatvaranju je džez koncert Lene Kovačević.

Leskovački internacionalni festival filmske režije pokrenut je 2008. godine. Do sada je prikazao više od 200 filmova iz Srbije i regiona, a glavni i prateće programe pratilo je blizu 40.000 ljudi. Festival su od početka finansirali Ministarstvo kulture Srbije, Grad Leskovac, kao i veliki broj privrednih i medijskih sponzora iz cele Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari