Slika “Berba” Save Šumanovića u atrijumu Narodnog muzeja do 16. do 26. novembra 1Foto: Promo

Značajan datum u srpskoj likovnoj umetnosti – sto godina od nastanka slike „Berba“ Save Šumanovića, biće obeleženo izlaganjem ovog dela u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu od 16. do 26. novembra.

Posle kompleksnog procesa konzervacije i restauracije koji je trajao više godina, posetioci će imati priliku da vide prvo monumentalno delo velikana srpske umetnosti u njegovom originalnom sjaju.

Slika „Berba“ Save Šumanovića nastala je tokom njegovog prvog boravka u Parizu, od jeseni 1920. do leta 1921, koji se smatra i jednim od stvaralački najplodnijih perioda ovog umetnika.

Šumanović je te godine u Parizu iznajmio atelje na Monparnasu, a učitelj mu je bio Andre Lot, istaknuti likovni pedagog tada novog pravca, analitičkog kubizma.

Tokom svog prvog pariskog perioda Šumanović se družio sa Modiljanijem, Maksom Žakobom i drugim avangardnim umetnicima, i uticaji kubizma vidljivi su u ovoj, a naročito u kasnijim fazama rada našeg slikarskog velikana.

Slika “Berba” predstavlja sintezu i jedinstvenu modifikaciju njegovih različitih pariskih iskustava – od konstruktivističkog uticaja Pola Sezana, elemenata Pikasovog sintetičkog kubizma, do jedne potpuno drugačije kompozicione sheme uspostavljene na tradiciji i klasicizmu Pusena i Engra, čime će Šumanović označiti početak svoje nove, neoklasicističke faze.

Na osnovama figuralne ikonografije, varijacija vinograda i berbi, tema „branje grožđa“, posebno poslednjih godina umetnikovog života, postaće omiljeni žanr motiv kome će se Šumanović stalno vraćati.

Ovaj jedinstveni događaj za upoznavanje i uživanje u jednom od najreprezentativnijih Šumanovićevih dela, čija renesansna čistoća i harmonija celine naglašavaju tendenciju afirmacije života s jedne, i revitalizacije tradicionalnih vrednosti s druge strane, traje do 26. novembra.

A za sve one koji bi želeli i nešto više da saznaju o monumentalnom delu „Berba“ i Savi Šumanoviću, Narodni muzej u Beogradu organizuje i predavanje iz ateljea za konzervaciju i restauraciju.

Restauratori koji su realizovali kompleksan restauratorski poduhvat govoriće 18. novembra, u 18 časova, o čitavom postupku i izazovoma sa kojima su se susreli tokom rada na ovom delu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari