Slikanje u prirodi - 39. Susret akvarelista 1

Savremena galerija Zrenjanin organizuje 39. susret akvarelista na kome će ove godine, u Umetničkoj koloniji Ečka, stvarati Nadežda Kirćanski, Iva Kuzmanović, Vladimir Miladinović, Mirjana Boba Stojadinović i Rade Tepavčević.

Reč je o umetnicima mlađe i srednje generacije, koji u svom radu koriste različite vizuelna tehnike. S obzirom da ečanska kolonija preispituje ulogu akvarela u savremenoj umetnosti, poslednjih godina temom akvarela učesnici se bave upotrebom različitih vizuelnih medija.

-U ečanskoj koloniji borave umetnici koji pored toga što mogu da se izražavaju u ovoj tehnici, slobodni su da je  kombinuju sa drugim vizuelnim medijima koji su zastupljeni u njihovom radu, ili da uzimajući u obzir neke njene osobine razmatraju sam medij akvarela – objašnjava selektorka kolonije Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin.

Prema njenim rečima, susreti akvarelista koji se ove godine održavaju 39. put, omogućili su bogaćenje kolekcije Savremene galerije Zrenjanin koja u zbirci akvarela danas ima skoro 900 radova. Umetnička kolonija Ečka osnovana je 1956. godine a u njenom radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti bivše Jugoslavije. Ovde su stvarali Milan Konjović, Ljubica Cuca Sokić, Zoran Petrović, Boško Petrović, Ljubica Tapavički.

-Umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se osamdesetih godina 20. veka stavio akcenat na akvarelističke sazive, kao najpristupačnije i umetnicima i organizatorima – objašnjava Slavica Popov.

Bogatu zbirku kolonije danas čine slike, skulpture, grafike, crteži, pasteli, akvareli, tapiserije, fotografije, digitalni, video radovi i instalacije. Ovogodišnja akvarelistička kolonija se održava u periodu od 5. do 9. jula a izložba radova biće otvorena 15. oktobra u Savremenoj galeriji Zrenjanin. Održavanje kolonije omogućio je grad Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari