Slikarstvo je život, poziv i zadovoljstvo 1Foto: Zoran Panić

“Pedeset godina slikarskih vibracija“, naziv je izložbe slika poznatog slikara i pedagoga iz Pirota Petra Đorđevića, koja je otvorena u pirotskoj “Galeriji Čedomir Krstić“ a kojom obeležava pola veka umetničkog rada. Ovom izložbom Đorđević posle 15 godina ponovo je pred publikom rodnog grada.

-Nadam se da sam opravdao njihova očekivanja. Pred publikom je 50 slika, po jedna za svaku godinu rada. Povod je 50 godina od diplomiranja na Likovnoj akademiji u Beogradu. To je jedan dobar deo života uložen u slikarstvo. Vrlo je delikatno napraviti izbor. Svaka slika je slikaru draga i ne bih hteo ni jedne da se odreknem. Mislim da smo napravili dobar izbor. Prva slika je nastala daleke 1968. godine a onda su se nizale redom svih ovih decenija. Tu su slike iz ciklisa pod nazivom “Istorija umetnosti u negativu, ali i one koje su nastale kasnije. Postavku je uradila direktorka Galerije Radmila Vlatković. Zašto naziv izložbe “Pedeset godina slikarskih vibracija“. Zato što se tokom svih ovih godina menajala ideja a trajala je jedna velika ljubav prema slikarstvu- kaže Đorđević, dodajući da nema tremu i da ona postoji kad počne da slika a da su sada samo neki treptaji i uzbuđenje povodom ove izložbe.

Đorđević dodaje da kada bi se ponovo vratio na početak da nikako ne bi menjao ovaj poziv.

-Slikarstvo je moj život, moj životni poziv, moje najveće zadovoljstvo.Na izložbo je najveći broj slika iz poslednje decenije. To je dokaz da sam u poslu i da i dalje imam šta da kažem. Pokušađu da napravim neku sliku iznenađena za sebe i ljubitelje likovne umetnosti. Umetnik ima ili nema potrebu da radi. To je unutrašnja potreba i sve dok to postoji, biće i energije za rad- kaže Đorđević.

Na otvaranju izložbe govorila je akademska slikarka Dragana Dragutinović koja je pisala i predgovor kataloga a sam umetnik je veoma zadovoljan njenim tekstom.

O kvalitetu zaista ne treba govoriti. To su zaista složene kompozicije u koje možete da uronite i sama slika vas poziva na istraživanje i na čitanje svih slojeva. Svaka slika je mala svečanost pažljivo odabranih zvanica, na koju se ulazi, sa mapom u rukama, privučen žamorom na jeziku istine- kaže, pored ostalog Dragutinovićeva.

Izlagao zajedno sa Pikasom

Đorđević je rođen 1943. godine u Pirotu. Završio je Srednju umetničku školu u Nišu. Likovnu akademiju u Beogradu u klasi profesorke Ljubice Cuce Sokić završio je 1969. godine, kod koje je i magistrirao 1972. Član je ULUS-a od 1970. godine. Prvi put je izlagao 1966. godine u Beogradu. Od 1972. do 1975. godine boravi u Parizu gde je izlagao na prestižnom Majskom salonu 1973. godine sa Pikasom. “ Boravak u Parizu je naravno nezaboravan i to je za mene jedno veliko iskustvo. Moja slika “Na prelazu” nastala je 1973. tokom mog boravka u Parizu i sa njom sam učestvovao tada na Majskom salonu zajedno sa Pablom Pikasom”, priseća se Đorđević.

Kao slobodan umetnik izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegove slike su u stalnoj postavci Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inostanstvu. Dobitnik je više nagrada za svoj umetnički rad. Bavio se i pedagoškim radom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari