Slobodan Šnajder u KROKODILU 1Foto: krokodil.rs

U četvrtak 4. oktobra od 19 časova u Krokodilovom centru za savremenu književnost u Karađorđevoj 43, biće predstavljeni lik i delo hrvatskog autora Slobodana Šnajdera.

Slobodan Šnajder (Zagreb, 1948.) diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je suosnivač i dugogodišnji urednik pozorišnog časopisa Prolog, te urednik edicije izdavačke kuće Cekade (Centar za kulturnu djelatnost omladine, Zagreb). Aktivan je u različitim žanrovima. Novele, eseje i pozorišne komade objavljuje od 1966. godine. 

Ovaj višestruko nagrađivani autor svoj prvi roman „Morendo“ objavio je 2012. godine. Za svoj drugi roman „Doba mjedi“ objavljenog 2015. godine, naredne godine dobio je nagradu Meša Selimović, nagradu Mirko Kovač, nagradu Radomir Konstantinović i tportalovu književnu nagradu za roman godine.
 
Najkontroverznija Šnajderova drama je „Hrvatski Faust“, nastala 1981. godine. Već 1982. drama je izvedena u splitskom HNK u režiji Dina Radivojevića. Nakon toga bila je na repertoaru u Varaždinu, Beogradu i Sarajevu, a 1987. u Müllheimu (Theater a. d. Ruhr) gde je postavio čuveni Roberto Ciulli. Ista je drama izvedena 1993. u bečkom Burgtheateru u režiji Hansa Hollmanna kao prva drama hrvatskog dramaturga na velikoj sceni tog pozorišta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari