Smedovačko zvono 1Foto: Narodni muzej Srbije

Izložba „Staro smedovačko zvono“ biće otvorena danas od 18 sati u Maloj galeriji Narodnog muzeja Srbije a trajaće do 20. oktobra, najavljeno je iz ove institucije.

Na izložbi će biti predstavljeno restaurirano zvono iz Smedovca i čitav projekat što je, kako se navodi, prilika, da se prisetimo interesantnih istorijskih epizoda, kao i vrednosti, značaja i potencijala kulturnog nasleđa.

Naime, nakon više od dve decenije, a zahvaljujući realizaciji restauratorskog projekta rekonstrukcije i revitalizacije, zvonik u selu Smedovac kod Negotina biće obnovljen i vraćen u funciju.

Projektom obnove zvonika obuhvaćena je i resturacija zvona iz 1872. godine koje je meštanima Smedovca darovao knez Milan Obrenović.

Stari zvonik i zvono koje je duže od veka stanovnike Smedovca obaveštavalo o svim događajima od značaja za lokalnu zajednici i danas predstavljaju simbol Smedovca u kojem će zahvaljujući realizaciji navedenog projekta biti obnovljeno i revitalizovano i desetak domaćinstava odnosno pivnica.

Čuvajući tradiciju vinarstva, vinogradarstva i autentične srpske narodne arhitekture odnodno kamenih kuća u kojima su se pravila i čuvala vina, a koje se nazivaju pivnic projekat za cilj ima obnovu i rehabilitaciju naizgled nevelikog ali značajnog segmenta nepokretnog kulturnog nasleđa Negotinske vinske regije kojoj Smedovac pripada.

Realizovan u okviru programa EU za kulturno nasleđe i turizam projekat finansira Evropska unija, sufinansira Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari