Smelost da se bude različit 1Foto: Stanislav Milojković

„Posle mnogo kukavičluka i peripetija i susreta sa realnošću Srbije i cenzorima, Koštana je našla svoju kuću, odnosno nekoliko kuća.“

„Za mene je ovo rad sa pozorišnim prijateljima. Imao sam ogromno poverenje u ljude s kojima sam ušao u koprodukciju. SKCNS i SNP su idealne matične kuće za Koštanu, jer to jesu prostori slobode i to retki u zemlji u kojoj živimo. Bitno je da se govori na sav glas ono što se misli. Mislim da je biografija svih učesnika predstave ono što garantuje ozbiljan kvalitet Koštane“, rekao je za Danas reditelj Kokan Mladenović povodom novosadske premijere „Koštane“, koja se održava u subotu na sceni Srpskog narodnog pozorišta, u koprodukciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, Centra za kulturu Tivat i SNP.

On je napomenuo i da će predstava napraviti udar na našu literarnu tradiciju, a odbraniti samobit Koštane onako kako je napisao Bora Stanković, o pravu i smelosti da se bude različit.

– Koštana jeste jedna velika posveta slobodi, da kao lakmus pročita jednu zatvorenu
palanačku sredinu koja ima svoja pravila i surovo kažnjava sve one koji ta pravila ne poštuju i da im preokrene sistem vrednosti. Mi živimo u državi neslobode, fingirane demokratije, u Potemkinovom selu slobodne zemlje. Ovo neće biti politička predstava već jedan jasan odnos slavljenja slobode da se misli na sav glas i da se voli na način na koji se voli.

– Ovo nije predstava za ravnodušne ljude. Bora Stanković nije bio ravnodušan. Nije ni pisao Koštanu za ravnodušne. Ni Mladenović je ne režira za ravnodušne. Kada je pokrenuta njegova ideja, bilo mi je nejasno da jedno pozorište i društvo, koje ima pretenzije da bude slobodno, ima ikakvih dilema i pitanja u vezi sa tim. Ponosan sam na saradnike i prijatelje koji nisu imali dileme i sa kojima smo stvorili predstavu bez ograničenja sa veoma iskrenim i dubokim motivima. Nije zamišljena za dnevnu upotrebu u bilo kom kontekstu, rekao je istim povodom za Danas Zdravko Vulin, direktor SKCNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari