Smotra u čast 250 godina od rođenja oca srpskog pozorišta u kragujevačkom Teatru 1Foto: Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac

U Kragujevcu će se od 7. do 14. maja održati 58. Festival zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić”. Selektor smotre glumac Zoran Karajić odabrao je sedam predstava za takmičarski repertoar festivala.

Zalaganjem direktora Mladena Kneževića, Knjaževsko-srpski teatar ugostiće osam pozorišta, članica Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, koja će se takmičiti za najbolju predstavu po odluci stručnog žirija, najbolju predstavu po odluci okruglog stola kritike, kao i za još devet nagrada u šest kategorija.

Direktor Knjaževsko-srpskog teatra Mladen Knežević ističe da je važna činjenica što je ovaj festival ponovo u Kragujevcu, gradu iz koga je 1965. godine i potekla inicijativa za osnivanje festivala „Joakim Vujić”.

– Od tada do danas naše pozorište je kontinuirano prisutno na ovom festivalu, a sada smo ponovo i domaćini. U 2022. godini naša kuća je organizator dve velike kulturne manifestacije – 58. Festivala zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” i 17. međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfesta, čime doprinosimo pozicioniranju Kragujevca kao jedne od značajnih tačaka na pozorišnoj mapi Srbije i regiona, ali i obeležavamo 250 godina od rođenja Joakima Vujića, jedinstvene ličnosti srpske kulture koji je i osnivač našeg teatra, ističe Knežević.

Ovogodišnji selektor Festivala „Joakim Vujić, glumac Zoran Karajić u obrazloženju izbora predstava između ostalog navodi:

„Od predstava koje su prijavljene, pet su pisali pisci rođeni u osamnaestom i devetnaestom veku, dakle, pravi klasici – Lesing, Ibzen, Žari, Trifković… Nušić. Najviše je pisaca koji su stvarali isključivo u dvadesetom veku – Krleža, A. Popović, Harvud, Simović, V. Lukić, D. Jovanović i Vajlder.

Od savremenih pisaca, pisaca dvadeset prvog veka tu su – Makdona, B. Skerlić, fon Majenburg, M. Depolo, T. Grumić i V. Davidović. Najstariji Lesing ima danas 293 godine, a najmlađa Vida Davidović 24 godine.

Rođeni su od Uba – Aleksandar Popović, do Južnoafričke Republike – Ronald Harvud. Iz ovoga se izvodi zaključak da su interesovanja pozorišta iz unutrašnjosti veoma raznovrsna i kad je u pitanju razdoblje u kome su autori stvarali, ali i geografske odrednice, što znači i teme kojima su se stvaraoci bavili”, ističe Karajić po kome ovakav repertoar „obećava uzbudljivo putovanje po srpskim teatrima i puno iznenađenja”.

Smotra u čast 250 godina od rođenja oca srpskog pozorišta u kragujevačkom Teatru 2
Foto: Z.S.M.

U takmičarskom programu Festivala su sledeće predstave:

Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac / Hrvatski kulturni centar Beograd
Miroslav Krleža, Ivo i Tena Štivičić
„NA RUBU PAMETI – JEDNE PIJANE NOVEMBARSKE NOĆI 1918.”
Režija: Marko Misirača

Narodno pozorišta Niš / Narodno pozorište LeskovacDušan Jovanović
„OSLOBOĐENJE SKOPLJA”
Režija: Gorčin Stojanović

Narodno pozorište Leskovac
Tijana Grumić
„STVARANJE ČOVEKA”
Režija: Mia Knežević

Kraljevačko pozorište
Vida Davidović
„CRNA OVCA”
Režija: Snežana Trišić

Šabačko pozorište / Kraljevačko pozorište
Boban Skerlić i Milena Depolo
„TRPELE”
Režija: Aleksandra Kovačević

Narodno pozorište Pirot
Patrik Lazić i Milena Depolo
„SVE NESREĆNE PORODICE LIČE NA SREĆNE PORODICE”
Režija: Patrik Lazić

Kruševačko pozorište
po motivima Koste Trifkovića
„IZBIRAČICA 42”
Režija: Vladimir Popadić

U žiriju festivala su Ivana Nedeljković, glumica, Nemanj Ranković, reditelj i Snežana Kovačević, kostimograf a moderator Okruglog stola dr Zoran Maksimović, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Poslednjeg dana 58. Festivala profesionalih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” u čast nagrađenih biće izvedena predstava Narodnog pozorišta Užice „SVINJSKI OTAC” Aleksandra Popovića u režiji Hadži Nemanje Jovanovića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari