Somborski književni festival od 11. do 13. maja 1

Drugi Somborski književni festival održava se od 11. do 13. maja u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ iz Sombora i uz podršku Skupštine opštine Sombor.

Ovogodišnji festival je zamišljen kao trodnevna manifestacija tokom koje će se somborskoj publici predstaviti savremeni tokovi domaće književnosti, dometi pisane reči, njen odnos prema svetu, stvarnosti, društvu, okruženju i filmu. Namera Festivala je predstavljanje aktuelne književne produkcije, te su njegovi gosti relevantna imena iz domena poezije, proze, dramaturgije i izdavaštva – Vladimir Arsenijević, Marko Tomaš, Jelena Lengold, Zvonko Karanović, Vule Žurić i Marjan Čakarević – prepoznata od strane čitalaca, kritike i žirija najznačajnijih književnih nagrada u zemlji.

Uz ovaj primarni aspekt Festivala, održan je i konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina koji je jedinstven u državi. Iako postoji veći broj konkursa za objavljivanje prve knjige mladih pisaca, nijedan ne rešava tzv. problem druge knjige, te je Somborski književni festival ponudio odgovor na ovaj problem. Na naš konkurs pristiglo je dvadeset i šest rukopisa, što je dokazalo da interesovanje za ovakvu vrstu konkursa i podrške mladim piscima ne samo da postoji, već je i apsolutno neophodno. Žiri konkursa (Branislav Živanović, Dušan Vejnović i Tamara B. Krstić) izdvojio je pesnički rukopis Bogovi otvorenih prozora jagodinskog pesnika Aleksandra Petrovića.

Dodatni program ovogodišnjeg Festivala čini projekcija dokumentarnog filma o opusu jednog od prošlogodišnjih učesnika Somborskog književnog festivala, Uglješe Šajtinca – Šajtinac i tri priče – uz učešće jednog od autora filma, Boška Milosavljevića.

Somborski književni festival održava se u Srpskoj čitaonici „Laza Kostić“ i Sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari