Sonja Ćirić: Deca nađu izlaz iz nevolje i bolje od odraslih 1

 Knjige za decu su istinite knjige. Tako je bilo oduvek, od Tvena, Beatriks Poter, Čika Jove Zmaja i Branka Ćopića, tako je i sad – kaže za Danas Sonja Ćirić, urednica kulture nedeljnika Vreme čiji je novi roman za tinejdžere „Neću da mislim na Prag“ nedavno objavila Laguna.

Ova, četvrta po redu knjige za tinejdžere Sonje Ćirić biće promovisana na jesen, a autorka ističe da je i ovaj njen roman utemeljen na realnom životu. Prema Sonjinim rečima, knjige za decu su uvek takve, „čak i kad pišu o čarobnjacima i svemircima“. – Baš zato što ne lažu i ne ulepšavaju život, ovakve knjige pripremaju tinejžere da bolje upoznaju i razumeju realan svet – smatra naša sagovornica.

– Ne postoji tema koja nije prikladna za dete i mladog čitaoca zato što oni jasno vide sve šta se oko njih dešava, i zato što ih je nemoguće zaštiti od života, pa, dakle, ni od smrti i bolesti najbližih, od razvoda roditelja, selidbe, siromaštva, izdaje, prevare, neuspeha. Deca su spremna na sve strašno i loše u životu i znaju kako da ih savladaju i da posle svega i dalje ostanu deca – skreće pažnju Sonja Ćirić

Ona kaže da je i ovom svom novom romanu, kao i u prethodnim, pokušala da prenese ono što se nje lično tiče i što joj je poznato.

Glavna junakinja njene knjige je devojčica Darja koja ide u sedmi razred, živi u soliteru sa tankim zidovima i čuje sve o čemu razgovaraju njeni roditelji. Nadarena je za pisanje i svi od nje traže da učestvuje na evropskom konkursu za mlade talente a nagrada je sedmodnevni boravak u Pragu. Darju vole i podržavaju Duca i Daca, vlasnici bašte restorana „Dobar dan“ koji je pun cveća, domaćih sokova i kolača. Oni predlažu Darji da napiše zbirku priča o ljudima koji tu dolaze što ona prihvata s radošću jer želi da postane pisac i da sama zaradi novac za put u Prag, koji njeni roditelji ne mogu da joj priušte. Porodične i ljubavne probleme koje Darja ima pojačaće i rivalstvo s drugaricom Tamarom koja je ubeđena da će njen rad pobediti na konkursu i odvesti je u Prag. Svi ovi izazovi pomoći će Darji da nauči kako da prevaziđe životne prepreke.

Sonja Ćirić kaže da poznaje barem desetak tinejdžera koji su kao Darja iz njene knjige.

– To su tinejdžeri koji znaju šta hoće i idu ka tome čak i kad ih životne okolnosti sputavaju. To su deca koja nađu izlaz iz nevolje kao da su odrasli, i bolje od odraslih. Probala sam da napišem knjigu o njima, o Darji, Nikoli, Veljku i ostalima koji uspevaju da prebrode razne prepreke pa i otkaz Darjinom tati, pritisak Nikolinih da ostavi sport i počne da se bavi nečim što njima odgovara, i slične koje njihovom detinjstvu nameće današnjica. Ta deca sve savladaju uprkos svojim malim godinama, samo zato što mnogo, do neba, žele da ostvare svoj san. To su deca od kojih bi trebalo učiti – zaključuje Sonja Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari