Šou za jednu ženu i skrovište sudnjeg dana 1

Tokom vikenda na 15. Beogradskom festivalu igre gostuju: u subotu na Maloj sceni Ateljea 212 italijanska Kompanija Silvije Gribaudi iz Venecije i na Velikoj sceni Centra „Sava“ u nedelju norveška trupa iz Osla Zero Vizibiliti (Zero visibility).

Silvija Gribaudi je „jedinstvena umetnica koja neguje kult ružnog i gorki humor; kao i nesvakidašnju fizikalnost koja je definitivno protiv trenutnih trendova“, kažu u BFI. Ona je koreograf, reditelj i producent komada „R. OSA_10 vežbi za novu virtuoznost“u kojoj igra Klaudija Morsikano. Ovo polusatno delo, nazvano i „šou za jednu ženu“, premijerno je izvedeno 2017. u Čitanovi i savršeno je uklopljeno u poetiku Silvije Gribaudi. Ona je koreograf koji, prema oceni kritičara, „sa zapanjujućom ironijom stavlja u fokus telesnu izražajnost, žene i njihove društvene uloge gradeći odnos sa publikom kroz neformalni jezik“. Komad je inspirisan Boterovim slikama, svetom 80-ih godina i DŽejn Fondom, konceptom uspeha i performansa.

Koreografija islandske umetnice Ine Kristel Johanesen „Zaleđene pesme“ scenski život započela je ove godine kao koprodukcija više umetničkih evropskih kuća. Priča je sledeća: pre 10 godina na ostrvu Svalbard, jedom od najsigurnijih i najmirnijih mesta na svetu, izgrađeno je veliko skladište 120 metara unutar planine. U sredini „večitog leda“, debelom sloju tla koji se nikada ne topi, osnovano je Svetsko skladište semena, u kome je do sada deponovano 840.000 uzoraka. Ovo mesto poznato je kao „skrovište sudnjeg dana“, jer dok postoji seme, sve što iščezne, moglo bi ponovo da procveta. O tome govore „Zamrznute pesme“, koje počivaju u dubini planine u blizini Severnog pola, a koje bi jednog dana mogle spasiti svet. Ina Kristel Johansen je osnivač, umetnički direktor i koreograf trupe Zero visibility, koja je za ovu kompaniju, koja postoji od 1996, kreirala 13 celovečernjih postavki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari