Spajanje stvarnog i virtuelnog sveta: radovi Aleksandra Bunčića večeras u Galeriji Haos 1Foto promo Galerija Haos

Jesenju sezonu Galerija Haos nastavlja još jednom reprezentativnom izložbom, radovima Aleksandra Bunčića, profesora na Katedri za vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu,  a izložbu će večeras u 20 časova. proglasitu otvorenom kustos MSU Mića Karić.

Bunčić, kako je saopšteno iz Haosa, na ovoj postavci povezuje crtež kao tradicionalni medij sa umetničkim izrazom koji pružaju nove tehnologije.

Posmatrač tako ima dva različita doživljaja – prvi se ogleda u percepciji tradicionalnog crteža, dok drugi predstavlja viđenje savremene digitalne skulpture kroz virtuelnu stvarnost.

Stvaran svet zamenjuje virtuelnim, otvara nove vidike i mogućnosti, kao i uglove iz kojih mogu da se sagledaju modelovane geometrijske forme / skulpture.

– Proces kreacije odvija se kroz nekoliko etapa: viruelne skulpture snimam i upotrebljavam ih kao skice koje prenosim na papir sa tradicionalnim tehnikama crteža.  S druge strane, virtuelnu skulpturu prebacujem u AR/Augmented reality, čime omogućavam recipijentu da sagleda i doživi savremeni pristup digitalnoj skulpturi. Uz pomoć proširene realnosti digitalne informacije su postavljene u stvarni svet i mogu da se vide uz pomoć mobilnog telefona – objasnio je autor postavke.

Spajanje stvarnog i virtuelnog sveta: radovi Aleksandra Bunčića večeras u Galeriji Haos 2
Foto promo Galerija Haos

Mirjana Blagojev u katalogu izložbe primećuje koliko je Bunčić svestran umetnik, i da njegovi radovi otkrivaju novi prostor virtuelne realnosti, dodajući:

„Skulpture koje gradi upotrebom sredstava novih tehnologija postaju vidljive posredstvom mobilnih uređaja. Pri tome umetnik koristi iste elemente na kojima bazira svoje stvaralaštvo, ali nas ovde trougao i linija vode u jednu novu dimenziju, u kojoj moramo uskladiti svoje fizičko i mentalno kretanje kako bi spoznali suštinu dela.

Postavljanjem skulpture u virtuelni prostor, pri čemu je ona golim okom nevidljiva, Bunčić otvara najaktuelnija pitanja današnjeg vremena, koja se odnose na naše poimanje realnosti i sveta koji nas okružuje. Samim tim ovaj umetnik se pozicionira u polje koje se tek otvara u savremenoj umetničkoj praksi“, ističe Blagojev.

Izložba će biti otvorena do 21.decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari