Specijalna nagrada filmu “Potreba za mržnjom” Filipa Čolovića 1Foto: Promo

Svečanom dodelom nagrada sinoć je završen 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma Underhill Fest u Podgorici, a Specijalno priznanje žirija u regionalnom takmičarskom programu pripalo je dokumentarcu “Potreba za mržnjom”, u režiji Filipa Čolovića.

Ovu odluku žiri je doneo jednoglasno (Lejla Dedić, producentkinja AJB i selektorka AJB Doc, Dragan Nikolić, reditelj i Veliša Popović, producent), a u obrazloženju za nagradu je istaknuto da je urgentnost i važnost ove teme, kao i hrabrost reditelja da progovori o svom najdubljem bolu, i najtežem gubitku, gubitku brata, ostavljaju bez daha, i bude u nama najdublje emocije.

“Kroz slične gubitke i patnje drugih ljudi nismo ostavljeni bez nade da je promjena stanja u kojem se naša društva nalaze nemoguća, već naprotiv, ovaj film budi uspavani otpor u nama, da poželimo i sami da se uhvatimo u koštaca sa mrakom iz koga sve ovo naše društveno zlo dolazi, i da ga jednom za svagda svi zajedno pobijedimo, ocenio je žiri.”

Film “Potreba za mržnjom” prikazan je na festivalu 24. septembra, a organizatori Underhilla podelili su ovu informaciju sa pratiocima na društvenim mrežama posle njegove projekcije.

„Veče je obilježio razgovor sa rediteljem Filipom Čolovićem, i čini nam se da za ovih 12 godina festivala nismo imali ovoliko pitanja iz publike na Q&A. Film “Potreba za mržnjom” nikoga nije ostavio ravnodušnim.“

Nagrada Maslačak za najbholje ostvarenje u međunarodnoj kategoriji pripala je filmu “Kroćenje vrta” (Taming the Garden) u režiji Salomé Jashi.

“Sve je više i više dobrih dokumentaraca, ali kada neki od njih uspije kroz svoju priču, prije svega slikama, što je ovdje slučaj, da pokaže veću i dublju metaforu našeg globalnog trenutka u kome živimo, metaforu o prirodi i ljudskom društvu, o bogatima i siromašnima, o migraciji, i o jednoj maloj zelenoj tački nade, na nepreglednom bespuću svih naših želja, mogućnosti, ambicija, nadanja i stradanja, modernu dokumentarnu bajku o drveću koje se sa svojim korenjem odcijepilo od svog rodnog tla, i otisnula u nepoznato, u potragu za nekim boljim svetom, onda je to veliki uspjeh”, ocenio je žiri.

Specijalno priznanje u međunarodnoj selekciji dobio je film “Insajder”, u režiji Maite Alberdi, a nagrada Maslačak u regionalnoj kategoriji pripala je dokumentarcu “Nun of your business” Ivane Marinić Kragić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari