Specijalna projekcija radne verzije filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić 1Foto: Edvin Kalić

Pre svečanog otvaranja ovogodišnjeg 28. Sarajevo Film Festivala biće upriličena specijalna predfestivalska projekcija radne verzije filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić.

Rediteljka i produkcija DEBLOKADA tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva, a za ovakvu vrstu eksperimentalne projekcije, filma koji nije u potpunosti završen, odlučili su se kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi građani mogli da pomognu završetku ovog ostvarenja.

Kako poručuju iz SFF-a ovaj unikatan proces gde u stvaranju filma mogu učestvovati svi građani mogao bi biti zanimljiv mladima jer će im otkriti priču o Bosni i Hercegovini koja će im se činiti kao naučna fantastika.

Naime, Emerik Blum je u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa sa nekoliko zaposlenih napravio uspešnu svetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i celu Jugoslaviju napred u – danas nezamislive – uspehe i prosperitet.

U Energoinvestu su zaposleni koristili kompjutere već 70-ih godina, email komunikaciju 80-ih, proizvodili su u svojim fabrikama i izvozili na sve kontinente.

Svaki radnik od firme je dobijao stan i besplatan godišnji odmor. Kako je to bilo moguće? I da li su građani Bosne i Hercegovine zaboravili ko su i šta su nekada bili uz ljude kao što je Emerik Blum? – pitanja su koja postavlja Jasmila Žbanić.

U najkraćem, film govori kako su Blum i njegovi saradnici stvarali čudo.

Nakon Drugog svetskog rata u uništenoj, ruralnoj Bosni i Hercegovini, zemlji nepismenih ljudi, Emerik Blum stvara veliku i uspešnu svetsku kompaniju Energoinvest.

Kroz unikatni model poslovanja, različit od socijalizma Istočnog bloka i kapitalističkog Zapada, firma donosi ogroman profit i progres čitavoj Jugoslaviji…

Ulaz na projekciju, koja će biti održana 11. avgusta od 20:30 u Ljetnom Kinu Coca- Cola je besplatan, a besplatne ulaznice će biti dostupne od 1. augusta online ili u Glavnom Box Officeu Sarajevo Film Festivala (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24).

Ovogodišnji 28. Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. augusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari