Spektakl i njegov dvojnik 1Foto: Promo

Izložba „Spektakl i njegov dvojnik“, autorke Jelene Aranđelović biće otvorena u večeras od 19 sati u Galeriji ’73 (Požeška 83 a).

Na izložbi će biti predstavljene slike i crteži Jelene Aranđelović, video rad „Limerik Ogdena Neša“ Marije Aranđelović, kao i performans Danijele Vučković „Najkraća senka“, koji će biti izveden na samom otvaranju.
Slike i crteži Jelene Aranđelović predstavljaju nastavak njenog likovnog istraživanja započetog pre dvadesetak godina.

„…U Jeleninim slikama esencija je uvek čovek, njegovi problemi, osećanja, egzistencija. Čak i na radovima gde sušta telesnost izostaje, tragovi ljudskog postojanja su očigledni. Možda na taj način upućuje na nedostatak istinske humanosti, otuđenost i težnju savremenog čoveka ka stvaranju materijalnih dobara, koja, na kraju krajeva, kada se promišlja o suštini života, ne vrede mnogo. Mešajući prikaze (dalje i bliže) prošlost i sadašnjost, scene iz života nepoznatih ljudi i realnosti koju svi proživljavamo, umetnica podstiče emotivnu i racionalnu reakciju kod posmatrača, introspektivni proces prepoznavanja univerzalnih i varijabilnih vrednosti“, kaže povodom Jeleninih radova istoričarka umetnosti Jefimija Đokić.

Video-rad Marije Aranđelović inspirisan je licem i naličjem velikih društvenih svetkovina i nosi naziv „Limerik Ogdena Neša“. Limerik je kratka i komična pesma koja se često bavi nepristojnim i apsurdnim temama.

Spektakl je, takođe, nepristojan i apsurdan, s tim što u njemu živimo i u agoniji umiremo.

Performans Danijele Vučković „Najkraća senka“ problematizuje ulogu umetnika kao transformatora trenutne stvarnosti, kao i duhovnu evoluciju čoveka kroz prihvatanje lične odgovornosti svake individue za svoje postupke.

Izložba će trajati do 14. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari