Spoj Čehova i Šerloka Holmsa 1

Na današnji dan, pre 20 godina, odvio se istorijski događaj kome je roman „Balkanska međa“ posvećen. Pripadnici ruskih jedinica su iz Bosne prešli na prištinski aerodrom Slatina.

I dan-danas pamtim taj osećaj koji sam imao kada sam uključio televizor i video naše vojnike u Prištini – istakao je ruski autor Ivan Naumov povodom promocije njegovog romana „Balkanska međa“ u izdanju Informatike a.d. juče u Domu Vojske Srbije.

Naumov je istakao da su devedesete godine bile godine pada za naše dve zemlje, ali da je 1999. godina najniža tačka do koje je Rusija mogla da dođe u političkom i ekonomskom smislu, ali ne i u vojnosocijalnom.

– Nažalost, nismo mogli da se umešamo u događaje u martu, ali smo se zato umešali u događaje u junu. Tada je za Rusiju nastupio nov period od koga ne odstupamo ni sada – ukazuje on.

Naumov objašnjava da je informacije koje je koristio kako bi napisao ovo delo nalazio na internetu ali i od neposrednih učesnika u događaju.

– U današnjem veku informatike ne nedostaju izvori iz kojih se čovek može upoznati sa istorijom i geografijom jedne zemlje. Teže je bilo doći do informacija o samom događaju jer su bili pod velom tajne. Napravio sam niz razgovora sa neposrednim učesnicima i učesnicima kolone pa su događaji predstavljeni dosta blisko i realno – kazao je Naumov i dodao da je tada postojao veoma jak pokušaj državnog vrha Rusije i Amerike da se kolona zaustavi. Da se to dogodilo, konstatuje on, svi koji su tada bili na aerodromu, bili bi mrtvi.

On objašnjava da je knjiga u Rusiji izašla kad i premijera istoimenog filma u režiji Andreja Volgina.

– Kako je potrebno više vremena da se knjiga pročita nego što je potrebno da se pogleda film, kritika se i dalje očekuje, međutim, mišljenja čitalaca sa interneta ukazuju da se knjiga čita u dahu i da dopunjuje film – primetio je autor dela i dodao da je tadašnje događaje razradio i propratio šta se na kraju dogodilo sa likovima. Te događaje će, prema njegovim rečima, moći da uvide oni koji pročitaju knjigu.

Pored autora, promociji romana prisustvovali su glumci Miloš Biković i Aleksandar Srećković, koji tumače glavne uloge u filmu „Balkanska međa“, ali i istoričari Aleksej Timofejev i Predrag Marković, koji je primetio da je Naumov spoj Čehova i Šerloka Holmsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari