Spoj klasične i savremene španske igre 1

Želimo da pokažemo odakle dolazimo i gde idemo sa španskim nacionalnim plesom. Naše koreografije traže vrhunske plesače.

Oni moraju da poznaju razne stilove – da imaju klasično baletsko obrazovanje, umetničku snagu, energiju igrača flamenka, da savršeno vladaju kastanjetama, neprekidno uče nove stvari, imaju formu fudbalera Real Madrida, ali da i publici prenose emocije, jer su vrhunski umetnici.

Beogradska publika će u našem plesu ovog puta videti mnogo više od flamenka i uveriti se da su naši plesači najbolji predstavnici klasične i savremene španske igre – izjavio je danas Antonio Naharo, čuveni plesač, koreograf i direktor Nacionalnog baleta Španije, na konferenciji za novinare u Centru Sava.

On je ovim rečima najavio drugo u poslednje tri godine gostovanje Nacionalnog baleta Španije u Centru Sava, gde će sutra uveče više od 40 pleseča, uz pratnju muzičara. prvi put u Srbiji izvesti četiri koreografije Alberta Lorke, Blanke del Rej, Rafaela Agiljra i samog Antonia Nahara – “Bolero”, “Ritmove”, “Solesa del Mantion” i novo delo „Alenta“, koje donosi ritmove argentinskog tanga, džeza i bluza.

Naharo je rekao da su trenutno u ansamblu samo španski plesači, ali da to nije pravilo.On je naglasio da je španski nacionalni ples jedinstven u svetu i da je jedna od najvažnijih stvari u nacionalnj kulturi Španije, ali da se vodi borba da se balet izbori za značaj koji ima fudbal. Napominjući da školovanje plesača počinje u osmoj godini i da im se karijera završava u četrdesetoj, Naharo je ocenio da je kuća na čijem je čelu uspela uspešno da se izbori sa ekonomskom krizom u Španiji i smanjenjem budžeta, između ostalog, učeći da koristi postojeće resurse. Prema negovim rečima, Nacionalni balet za promocuju svog rada koristi i društve mreže – probe se emituju na internetu, okrenuo se pedagoškom radu i deci, a članovi ansambla se često pojavlju na modnim revijama, izložbama i drugi društevnim događajima.

Sutrašnjim gostovanjem u Srbiji posle kog će isti program trebalo da predstavi i u Bugarskoj, Nacionalni balet Španije napraviće kratak predah u turneji po španskim gradovima na kojoj izvodi odabrane koreografije legendarnog Antonija Ruiza Solera, jednog od Naharovih prethodnika na mestu direktora ove kuće. Nacionalni balet Španije osnovalo je pre 39 godina špansko Ministarstvo kulture radi popularizuje flamenka, koji je Unesko 2010. proglasio za nematerijalnu svetsku baštinu.

Ova plesna kompanija iz Madrida afirmiše ne samo ovaj ples nastao u Andaluziji u 18. veku, nego i zarzuelu i eskuela bolero, koji su tokom tog istog 18. veka pretopljeni iz francuskih i italijanskih plesova u španski stil. Nastupi mnogonagrađivanog Nacionalnog baleta Španije poznati su po vrhunskom plesnom majstorstvu, raskošnim kostimima i scenografiji, strastvenoj muzici, što je Naharo obećao da i za sutrašnji nastup u Beogradu. Osim njega novinarima su se obratili i plesači: Inmakulada Salomon Perez, Serhio Bernal i Eduardo Martinez.

Uvek savremeni “Bolero”

„Bolero“ Morisa Ravela u verziji Nacionalnog baleta Španije delo je koreografa Rafaela Aguljara, nastalo pre tri desenije. Prema rečima Serhia Bernala, koji je već devet godina u njemu prvi igrač, Aguljarova koreografija je “i dalje savremena, živa i pravo zadovoljstvo igrati, jer nosi ritam koji nije svakodnevan u španskom plesu”. On naglašava da je “u svakom plesu 70 posto ono što koreograf osmisli, a 30 posto ono što unose sami igrači, koji se svaki put trude da obogate i dopune koreografiju koju izvode”. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari